Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ginger bread
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 780832" data-attributes="member: 10341"><p>Niech nie zmyli Was nazwa &quot;chleb&quot;, ponieważ jest to ciasto typowo angielskie, które możemy zaliczyć do skromniejszych wypieków świątecznych, podobnie jak</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26491" target="_blank">saską struclę serową</a></p><p>Tym razem jest to rodzaj lekkiego korzennego piernika, smacznego i łatwego do przyrządzenia. Autorzy przepisu z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; proponują kromeczkę chleba imbirowego posmarować masłem i dżemem pomarańczowym, aby urozmaicić świąteczne śniadanie. Próbowałam, jest to doskonałe połączenie, ale i bez tych dodatków lukrowany &quot;ginger bread&quot; spełnia wszelkie wymogi ciasta świątecznego.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg mąki ziemniaczanej</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ja daję 2 płaskie)</p><p>25 dkg miodu</p><p>10 dkg masła</p><p>10 dkg cukru</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru</p><p>1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>szczypta utłuczonych gożdzików</p><p>szczypta soli</p><p>1/3 szklanki gorącej wody</p><p>masło i przetarte biszkopty do formy</p><p><strong>Lukier</strong></p><p>10 dkg cukru pudru</p><p>czubata łyżeczka mielonego imbiru</p><p>2 łyżki gorącej wody</p><p></p><p>Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru i jajka. Ciągle ucierając dodajemy miód, mąkę wymieszaną z proszkiem, mielony imbir,cynamon, gożdziki, sól i gorącą wodę. Jeszcze przez 5 minut dobrze ucieramy, bo od tego zależy pulchność ciasta. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej biszkoptami formy cwibakowej albo podłużnej foremki. Ja z formą cwibakową miałam dwa razy nieprzyjemne przejścia, tzn. ciasto opadło po upieczeniu. Drugi raz nie zaglądałam do pieca przez pierwsze pół godziny, ale i tak niewiele to pomogło. Zaczęłam więc piec w podłużnej keksówce. Formę wsuwamy do średnio nagrzanego do 180 - 190 st piekarnika i pieczemy przez godzinę. Przyda się próba patyczkiem.</p><p>Upieczony dobrze i ochłodzony &quot;chleb imbirowy&quot; pokrywamy lukrem utartym z cukru pudru wymieszanego z imbirem i gorącą wodą. Ciasto kroimy dopiero dwa dni po upieczeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 780832, member: 10341"] Niech nie zmyli Was nazwa "chleb", ponieważ jest to ciasto typowo angielskie, które możemy zaliczyć do skromniejszych wypieków świątecznych, podobnie jak [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26491"]saską struclę serową[/URL] Tym razem jest to rodzaj lekkiego korzennego piernika, smacznego i łatwego do przyrządzenia. Autorzy przepisu z miesięcznika "Ty i Ja" proponują kromeczkę chleba imbirowego posmarować masłem i dżemem pomarańczowym, aby urozmaicić świąteczne śniadanie. Próbowałam, jest to doskonałe połączenie, ale i bez tych dodatków lukrowany "ginger bread" spełnia wszelkie wymogi ciasta świątecznego. [B]Składniki[/B] 25 dkg mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ja daję 2 płaskie) 25 dkg miodu 10 dkg masła 10 dkg cukru 1 jajko 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta utłuczonych gożdzików szczypta soli 1/3 szklanki gorącej wody masło i przetarte biszkopty do formy [B]Lukier[/B] 10 dkg cukru pudru czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki gorącej wody Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru i jajka. Ciągle ucierając dodajemy miód, mąkę wymieszaną z proszkiem, mielony imbir,cynamon, gożdziki, sól i gorącą wodę. Jeszcze przez 5 minut dobrze ucieramy, bo od tego zależy pulchność ciasta. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej biszkoptami formy cwibakowej albo podłużnej foremki. Ja z formą cwibakową miałam dwa razy nieprzyjemne przejścia, tzn. ciasto opadło po upieczeniu. Drugi raz nie zaglądałam do pieca przez pierwsze pół godziny, ale i tak niewiele to pomogło. Zaczęłam więc piec w podłużnej keksówce. Formę wsuwamy do średnio nagrzanego do 180 - 190 st piekarnika i pieczemy przez godzinę. Przyda się próba patyczkiem. Upieczony dobrze i ochłodzony "chleb imbirowy" pokrywamy lukrem utartym z cukru pudru wymieszanego z imbirem i gorącą wodą. Ciasto kroimy dopiero dwa dni po upieczeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ginger bread
Top
Bottom