Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Giuwecz
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 371603" data-attributes="member: 1215"><p>Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i równiez obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę (cebula, marchew,seler). Dołozyć pokrojone pomidory i ziekoną paprykę. Można dodać lyżke przecieru pomidorowego. Posolić i popieprzyć, dodać mielonej słodkiej papryki i posiekane liście selera. Zalać tę mieszaninę wodą, ale lepiej wywarem z jarzyn lub rosołem. Gotować na słabym ogniu.</p><p>Kiedy składniki będą miękkie, dosypać troche ryżu i gotować ponad 15 minut.</p><p>Przed podaniem posypać każda porcje z kawałkiem miesa siekana zielona pietruszką i czubricą (cząbrem ogrodowym).</p><p></p><p>Giuwecz można zrobic także ze świeżymi grzybami. Jako przyprawy - np. mięta i czosnek.</p><p></p><p>Giuwecz to nie jakas pojedyńcza, określona potrawa ale rodzaj dania mięsno warzywnego w kuchni bułgarskiej.</p><p></p><p>Ten przepis podany wyżej to klasyczny giuwecz tracki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 371603, member: 1215"] Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i równiez obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę (cebula, marchew,seler). Dołozyć pokrojone pomidory i ziekoną paprykę. Można dodać lyżke przecieru pomidorowego. Posolić i popieprzyć, dodać mielonej słodkiej papryki i posiekane liście selera. Zalać tę mieszaninę wodą, ale lepiej wywarem z jarzyn lub rosołem. Gotować na słabym ogniu. Kiedy składniki będą miękkie, dosypać troche ryżu i gotować ponad 15 minut. Przed podaniem posypać każda porcje z kawałkiem miesa siekana zielona pietruszką i czubricą (cząbrem ogrodowym). Giuwecz można zrobic także ze świeżymi grzybami. Jako przyprawy - np. mięta i czosnek. Giuwecz to nie jakas pojedyńcza, określona potrawa ale rodzaj dania mięsno warzywnego w kuchni bułgarskiej. Ten przepis podany wyżej to klasyczny giuwecz tracki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Giuwecz
Top
Bottom