Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie pomarańczowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1621723" data-attributes="member: 1024"><p><strong>GNIAZDKA , czyli PĄCZKI HISZPAŃSKIE albo POMARAŃCZOWE WIANUSZKI</strong></p><p></p><p>Przepis z Kuchni Lidla: <a href="https://kuchnialidla.pl/qwc1256" target="_blank">https://kuchnialidla.pl/qwc1256</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>sok i skórka z 1 małej pomarańczy</p><p>sok pomarańczowy z kartonika lub butelki (u mnie Vitafit, bezpośrednio wyciskany z owoców)</p><p>180 g mąki pszennej (u mnie tortowa orkiszowa)</p><p>100 g masła</p><p>szczypta soli</p><p>4 jajka rozmiar L</p><p>od siebie dodałam łyżeczkę mielonej z cukrem wanilii</p><p>1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm) - u mnie olej ze smalcem</p><p>Lukier:</p><p>120 g cukru pudru</p><p>około 30 - 40 ml soku pomarańczowego</p><p>otarta skórka z 1/2 pomarańczy (pominęłam)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).</p><p>220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.</p><p>Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta. Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160 -170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).</p><p>W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.</p><p>Wszystkie składniki lukru łączymy razem. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]96083[/ATTACH]</p><p></p><p>Bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1621723, member: 1024"] [B]GNIAZDKA , czyli PĄCZKI HISZPAŃSKIE albo POMARAŃCZOWE WIANUSZKI[/B] Przepis z Kuchni Lidla: [URL="https://kuchnialidla.pl/qwc1256"]https://kuchnialidla.pl/qwc1256[/URL] [B]Składniki:[/B] sok i skórka z 1 małej pomarańczy sok pomarańczowy z kartonika lub butelki (u mnie Vitafit, bezpośrednio wyciskany z owoców) 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa orkiszowa) 100 g masła szczypta soli 4 jajka rozmiar L od siebie dodałam łyżeczkę mielonej z cukrem wanilii 1 l oleju rzepakowego (do smażenia w garnku o średnicy nie większej niż 20 cm) - u mnie olej ze smalcem Lukier: 120 g cukru pudru około 30 - 40 ml soku pomarańczowego otarta skórka z 1/2 pomarańczy (pominęłam) [B]Wykonanie:[/B] Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). 220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta. Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160 -170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek). W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu. Wszystkie składniki lukru łączymy razem. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy. [ATTACH=full]96083[/ATTACH] Bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie pomarańczowe
Bottom