Sa tylko 2 rodzaje przygotowania gnocchi ktore naprawde mi bardzo smakuja- jedno w pysznym sosie pomidorowym z restauracji Fifth Avenue w Illinois(moze kiedys uda mi sie od nich jakos ten przpepis ukrasc) a drugie to te
Calosc zajmuje okolo 20 minut ale jaki za to efekt....
Gnocchi, domowe lub kupne( ja kupuje juz gotowe we wloskim sklepie)
sol
½ szklanki bulionu z kurczaka
6 lyzek masla
¼ szklanki smietanki
bialy pieprz
1 szklanka drobno startego Parmigiano-Reggiano
1 1/2 szklanki startej Fontina Valdostana
W garnku gotujemy wode na gnocchi, nastepnie gotujemy je az beda srednio miekkie( czas zalezy od tego czy mamy domowe czy mrozone)
Nastepnie rozgrzewamy piekarnik do 220C. W rondelku rozgrzewamy maslo, bulion i smietanke, doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy na malym gazie na 2-3 minuty. Gdy gotowe, odstawiamy rondelek z gazu i sos mieszamy ze startym Reggiano.
Ugotowane Gnocchi przekladamy do naczynia zaroodpornego, wlewamy sos a nastepnie posypujemy starta Fontina.
Calosc pieczemy przez okolo 10-12 minut .
Ja podaje z porwanym listkiem bazylii i czarnym pieprzem.
Pyszne!!!!

Calosc zajmuje okolo 20 minut ale jaki za to efekt....
Gnocchi, domowe lub kupne( ja kupuje juz gotowe we wloskim sklepie)
sol
½ szklanki bulionu z kurczaka
6 lyzek masla
¼ szklanki smietanki
bialy pieprz
1 szklanka drobno startego Parmigiano-Reggiano
1 1/2 szklanki startej Fontina Valdostana
W garnku gotujemy wode na gnocchi, nastepnie gotujemy je az beda srednio miekkie( czas zalezy od tego czy mamy domowe czy mrozone)
Nastepnie rozgrzewamy piekarnik do 220C. W rondelku rozgrzewamy maslo, bulion i smietanke, doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy na malym gazie na 2-3 minuty. Gdy gotowe, odstawiamy rondelek z gazu i sos mieszamy ze startym Reggiano.
Ugotowane Gnocchi przekladamy do naczynia zaroodpornego, wlewamy sos a nastepnie posypujemy starta Fontina.
Calosc pieczemy przez okolo 10-12 minut .
Ja podaje z porwanym listkiem bazylii i czarnym pieprzem.
Pyszne!!!!