Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi podstawowe i kolorowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 86462" data-attributes="member: 206"><p>Gnocchi – przepis podstawowy</p><p></p><p>Proporcje na 5 osob.</p><p></p><p>1 kg kartofli, najlepiej odmiana zolta</p><p>okolo 300 g maki</p><p>sol</p><p></p><p>Kartofle gotujemy w lupinach, obieramy i – jeszcze gorace – przeciskamy przez praske wprost na osypana maka stolnice. Lekko solimy i dodajemy tyle maki by otrzymac miekkie ale nie ciapowate ciasto. </p><p>Rolujemy podluzne waleczki i kroimy je na kawalki dlugosci okolo 2,5 cm.</p><p>Zeby gotowe gnocchi lepiej trzymaly sos, nalezy je &#8220;przetoczyc&#8221; po kolcach ostrej tarki, przejechac po nich zebami widelca tak by powstaly prazki, lub uzyc specjalnej prazkowanej deseczki (patrz zdjecie).</p><p></p><p>Gnocchi gotujemy w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna – sa gotowe. Wyjmujemy lyzka cedzakowa. </p><p></p><p></p><p>Gnocchi di rucola (zielone)</p><p></p><p>Proporcje na 4 osoby:</p><p></p><p>600 g kartofli ugotowanych w lupinach</p><p>okolo 200 g maki </p><p>300 g rukoli (lub 200 g rukoli i 100 g rzezuchy)</p><p>10 lisci bazylii</p><p>40 g oliwy z oliwek</p><p>1 mala cebula</p><p>1 zabek czosnku</p><p>sol, pieprz</p><p></p><p>Przygotowac ciasto jak na zwykle gnocchi i odstawic w misce przykryte scierka.</p><p>Rzezuche i rukole poddusic w garnku z odrobina wody. Gdy miekkie ostudzic i bardzo starannie odcisnac z wody. (To samo mozna zrobic ze szpinakiem).</p><p>Na patelni zeszklic na oliwie posiekana cebule z czosnkiem i bazylia. Dodac duszona zielenine, zamieszac trzymajac na ogniu. Posolic, popieprzyc, wystudzic, dodac do ciasta kartoflanego, jeszcze raz wyrobic.</p><p>Formowac gnocchi, klasc na posypana maka stolnice i nakryc scierka.</p><p>Gotowac jak zwykle.</p><p></p><p>Do podania mozna uzyc nastepujacego sosu:</p><p></p><p>100 g rukoli</p><p>100 g soncino (taka zielona salata z malutkimi listkami)</p><p>1 zabek czosnku</p><p>20 g Grana Padano (lub Parmigiano)</p><p>50 g oliwy z oliwek </p><p></p><p>Podsmazyc na oliwie posiekany czosnek, dodac posiekana rzezuche i salate soncino, posolic, popieprzyc, wymieszac trzymajac na ogniu. Do tego sosu wlozyc ugotowane gnocchi, wymieszac, posypac serem.</p><p></p><p>Gnocchi z burakow (czerwone)</p><p></p><p>Proporcje na 6 osob:</p><p></p><p>1200 g kartofli ugotowanych w lupinach</p><p>150 g burakow pieczonych</p><p>okolo 280 g maki</p><p>1 zoltko</p><p>sol</p><p></p><p>Wyrobic ciasto kartoflane jak zwykle.</p><p>Buraki zmiksowac i odcisnac z plynu w papierze kuchennym. Dodac do ciasta wraz z zoltkiem, posolic, wyrobic.</p><p>Formowac gnocchi i gotowac jak zwykle.</p><p></p><p>Mozna podac z nastepujacym sosem:</p><p></p><p>50 g luskanych orzechow wloskich</p><p>1 lyzka maku</p><p>50 g masla</p><p>tarty Parmigiano</p><p></p><p>Posiekane orzechy podsmazyc na masle, posypac makiem. W ten sos wylozyc ugotowane gnocchi, zamieszac, postypac tartym serem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 86462, member: 206"] Gnocchi – przepis podstawowy Proporcje na 5 osob. 1 kg kartofli, najlepiej odmiana zolta okolo 300 g maki sol Kartofle gotujemy w lupinach, obieramy i – jeszcze gorace – przeciskamy przez praske wprost na osypana maka stolnice. Lekko solimy i dodajemy tyle maki by otrzymac miekkie ale nie ciapowate ciasto. Rolujemy podluzne waleczki i kroimy je na kawalki dlugosci okolo 2,5 cm. Zeby gotowe gnocchi lepiej trzymaly sos, nalezy je “przetoczyc” po kolcach ostrej tarki, przejechac po nich zebami widelca tak by powstaly prazki, lub uzyc specjalnej prazkowanej deseczki (patrz zdjecie). Gnocchi gotujemy w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna – sa gotowe. Wyjmujemy lyzka cedzakowa. Gnocchi di rucola (zielone) Proporcje na 4 osoby: 600 g kartofli ugotowanych w lupinach okolo 200 g maki 300 g rukoli (lub 200 g rukoli i 100 g rzezuchy) 10 lisci bazylii 40 g oliwy z oliwek 1 mala cebula 1 zabek czosnku sol, pieprz Przygotowac ciasto jak na zwykle gnocchi i odstawic w misce przykryte scierka. Rzezuche i rukole poddusic w garnku z odrobina wody. Gdy miekkie ostudzic i bardzo starannie odcisnac z wody. (To samo mozna zrobic ze szpinakiem). Na patelni zeszklic na oliwie posiekana cebule z czosnkiem i bazylia. Dodac duszona zielenine, zamieszac trzymajac na ogniu. Posolic, popieprzyc, wystudzic, dodac do ciasta kartoflanego, jeszcze raz wyrobic. Formowac gnocchi, klasc na posypana maka stolnice i nakryc scierka. Gotowac jak zwykle. Do podania mozna uzyc nastepujacego sosu: 100 g rukoli 100 g soncino (taka zielona salata z malutkimi listkami) 1 zabek czosnku 20 g Grana Padano (lub Parmigiano) 50 g oliwy z oliwek Podsmazyc na oliwie posiekany czosnek, dodac posiekana rzezuche i salate soncino, posolic, popieprzyc, wymieszac trzymajac na ogniu. Do tego sosu wlozyc ugotowane gnocchi, wymieszac, posypac serem. Gnocchi z burakow (czerwone) Proporcje na 6 osob: 1200 g kartofli ugotowanych w lupinach 150 g burakow pieczonych okolo 280 g maki 1 zoltko sol Wyrobic ciasto kartoflane jak zwykle. Buraki zmiksowac i odcisnac z plynu w papierze kuchennym. Dodac do ciasta wraz z zoltkiem, posolic, wyrobic. Formowac gnocchi i gotowac jak zwykle. Mozna podac z nastepujacym sosem: 50 g luskanych orzechow wloskich 1 lyzka maku 50 g masla tarty Parmigiano Posiekane orzechy podsmazyc na masle, posypac makiem. W ten sos wylozyc ugotowane gnocchi, zamieszac, postypac tartym serem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi podstawowe i kolorowe
Top
Bottom