Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z Piemontu wg Maliny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 192153" data-attributes="member: 422"><p>Osobiście nie robiłam, ale jadłam u mojej kuzynki Maliny, więc z czystym sumieniem mogę wpisać, jako sprawdzone. </p><p></p><p>Składniki na 4 porcje: </p><p>600 g ziemniaków </p><p>2 żółtka </p><p>100 g mąki </p><p>sól, pieprz </p><p>gałka muszkatołowa </p><p>100 g masła </p><p>1/4 l sosu pomidorowego lub przetartych pomidorów </p><p>2 łyżki suszonych ziół: tymianku, bazylii i oregano, </p><p>100 g startego parmezanu </p><p></p><p>1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie odparować i przecisnąć </p><p>przez praskę. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, sól i pieprz oraz </p><p>gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. </p><p></p><p>2. Zwilżonymi dłońmi z ciasta ziemniaczanego formować małe kluseczki. </p><p>Gnocchi gotować partiami ok. 5 minut w osolonej wodzie; następnie </p><p>wyjmować łyżką cedzakową i osączać. </p><p></p><p>3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Żaroodporne naczynie posmarować 20 g masła. Wlać do niego podgrzany sos pomidorowy, następnie włożyć kluseczki. Całość posypać ziołami i parmezanem. Pozostałą porcję masła roztopić i skropić nim kluski. Naczynie umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Gnocchi piec ok. 10 minut, podawać gorące. </p><p></p><p>Są bardzo delikatne, takie puszyste i piekielnie sycące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 192153, member: 422"] Osobiście nie robiłam, ale jadłam u mojej kuzynki Maliny, więc z czystym sumieniem mogę wpisać, jako sprawdzone. Składniki na 4 porcje: 600 g ziemniaków 2 żółtka 100 g mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa 100 g masła 1/4 l sosu pomidorowego lub przetartych pomidorów 2 łyżki suszonych ziół: tymianku, bazylii i oregano, 100 g startego parmezanu 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie odparować i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. 2. Zwilżonymi dłońmi z ciasta ziemniaczanego formować małe kluseczki. Gnocchi gotować partiami ok. 5 minut w osolonej wodzie; następnie wyjmować łyżką cedzakową i osączać. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Żaroodporne naczynie posmarować 20 g masła. Wlać do niego podgrzany sos pomidorowy, następnie włożyć kluseczki. Całość posypać ziołami i parmezanem. Pozostałą porcję masła roztopić i skropić nim kluski. Naczynie umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Gnocchi piec ok. 10 minut, podawać gorące. Są bardzo delikatne, takie puszyste i piekielnie sycące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z Piemontu wg Maliny
Top
Bottom