Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z szałwią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 65283" data-attributes="member: 49"><p><strong>Gnocchi z szałwią </strong> </p><p></p><p>1 kg ziemniaków,</p><p>200 g mąki,</p><p>szczypta gałki muszkatołowej,</p><p>2 jaka,</p><p>sól,</p><p>100 g masła,</p><p>garść listków świeżej szałwii,</p><p>100 g startego parmezanu </p><p></p><p>Ziemniaki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i gotować w mundurkach ok. 30 minut. Odcedzone ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrobić gładkie ciasto (ciasto nie powinno przyklejać się do rąk). Z ciasta uformować wałki i każdy pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrobić palcem wgłębienie. Kluski wkładać porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszać i gotować tak długo, aż wypłyną. Gnocchi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztopić, poddusić na nim szałwię. polać ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem kluseczki posypać startym parmezanem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 65283, member: 49"] [B]Gnocchi z szałwią [/B] 1 kg ziemniaków, 200 g mąki, szczypta gałki muszkatołowej, 2 jaka, sól, 100 g masła, garść listków świeżej szałwii, 100 g startego parmezanu Ziemniaki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i gotować w mundurkach ok. 30 minut. Odcedzone ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrobić gładkie ciasto (ciasto nie powinno przyklejać się do rąk). Z ciasta uformować wałki i każdy pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrobić palcem wgłębienie. Kluski wkładać porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszać i gotować tak długo, aż wypłyną. Gnocchi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztopić, poddusić na nim szałwię. polać ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem kluseczki posypać startym parmezanem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Gnocchi z szałwią
Top
Bottom