1 kg mącznych ziemniaków
250g mąki pszennej
1 jajko
50g masła rozpuszczonego
sól do smaku
Ziemniaki ugotować.Lekko ostudzić,obrać i przepuścić przez praskę.Dodać mąkę ,jajko,masło i sól do smaku.Zagnieść szybko ciasto.Wysypać blat mąką.Z ciasta uformować wałki.Pokroić je na małe kawałki.Każdy kawałek uformować ręką,zrobić przedziałek i odcisnąć ząbki widelcem.
Masło szałwiowe
Na patelni rozpuścić masło.Wsypać listki szałwii i podsmażyć.
Polać gnocchi i posypać parmezanem
250g mąki pszennej
1 jajko
50g masła rozpuszczonego
sól do smaku
Ziemniaki ugotować.Lekko ostudzić,obrać i przepuścić przez praskę.Dodać mąkę ,jajko,masło i sól do smaku.Zagnieść szybko ciasto.Wysypać blat mąką.Z ciasta uformować wałki.Pokroić je na małe kawałki.Każdy kawałek uformować ręką,zrobić przedziałek i odcisnąć ząbki widelcem.
Masło szałwiowe
Na patelni rozpuścić masło.Wsypać listki szałwii i podsmażyć.
Polać gnocchi i posypać parmezanem
