Gofry bananowo-orzechowe

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,074
1,496
113
Przepis pochodzi z ksiazeczki Cuisinart dodanej do gofrownicy.
Gofry sa przyjemnie bananowe z chrupiacymi orzechami, jemy je z podsmazonymi bananami z cynamonem. Pyszne weekendowe sniadanie
icon_smile.gif


Skladniki (porcja na 16 gofrow, zwykle robie z polowy):
- 4 filizanki przesianej maki
- 1/4 filizanki cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka soli
- 4 jajka lekko ubite
- 3/4 filizanki oleju
- 2 filizanki jogurtu (wanilowy w przepisie, ale naturalny tez jes ok)
- 1.5 filizanki mleka
- 2 filizanki rozgniecionych bananow (ok. 3 bananow)
- 1 filizanka pokrojonych orzechow (niezbyt drobno pokrojone, zeby chrupaly przyjemnie
icon_smile.gif
)

Make wymieszac z cukrem, proszkiem i sola. Dodac olej i jajka, dokladnie polaczyc, nastepnie dodac jogurt i mleko, wymieszac. Na koncu dodac banany i orzechy, calosc wymieszac i odstawic na 10 minut. Piec w gofrownicy. Mysle, ze mozna tez z tego ciasta zrobic nalesniki/ placuszki na patelni.

Banany cynamonowe na wierzch:
W rondelku rozgrzac lyzke masla, dodac pokrojone w plasterki 2 banany, cynamon i cukier waniliowy - calosc pogrzac az zrobi sie taki lekki syrop, ale banany sie nie rozpadna. Nakladac na gofry i rozkoszowac sie smakiem
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Wyszły bardzo smaczne. Dałam pół na pół mąkę orkiszową pełnoziarnistą i białą. Miałam za mało jogurtu, więc dołożyłam śmietanę. Z połowy porcji wyszło mi 7 "kwiatków".
 
  • Like
Reakcje: Aniutka