Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 357265" data-attributes="member: 626"><p>Z tego przepisu często piekę placuszki, ale oryginalnie są to gofry. Placuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Podaję je z cukrem pudrem albo konfiturami. </p><p></p><p>2 szklanki mąki pszennej</p><p>3 jajka</p><p>1 szklanka mleka</p><p>12,5 dkg masła</p><p>4 łyżeczki cukru</p><p>2 dkg drożdży </p><p>sól</p><p>olej do smażenia</p><p>cukier puder, dżem, konfitury, marmolada etc.</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Połowę ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, wlać do mąki, lekko wymieszać z małą jej ilością. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do miski z rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, cukier, jajka, masło i sól, wyrobić (można mikserem)- powinno być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe- i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gofrownicy posmarowanej olejem, przeznaczając na jednego gofra 3 łyzki ciasta. Podawać z cukrem pudrem, dżemem albo konfiturami. Z ciasta można również usmażyc placuszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 357265, member: 626"] Z tego przepisu często piekę placuszki, ale oryginalnie są to gofry. Placuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Podaję je z cukrem pudrem albo konfiturami. 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka mleka 12,5 dkg masła 4 łyżeczki cukru 2 dkg drożdży sól olej do smażenia cukier puder, dżem, konfitury, marmolada etc. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Połowę ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, wlać do mąki, lekko wymieszać z małą jej ilością. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do miski z rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, cukier, jajka, masło i sól, wyrobić (można mikserem)- powinno być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe- i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gofrownicy posmarowanej olejem, przeznaczając na jednego gofra 3 łyzki ciasta. Podawać z cukrem pudrem, dżemem albo konfiturami. Z ciasta można również usmażyc placuszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry drożdżowe
Top
Bottom