Gofry na maślance.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Niedawno na"Moich Wypiekach" Dorotuś podała przepis na wspaniałe gofry.,które na dobre zagościły na naszym stole.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego(ja zamiennie dodaje 3 łyżki oleju)
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.

W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).

Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.

Gofry z tego przepisu są niebywale leciutki,puszyste i wspaniale smakują.Ich wielkim atutem jest także prostota wykonania.
Gorąco polecam!

IMAG0792.jpg
IMAG0794.jpg
IMAG0823.jpg

Załączniki

• IMAG0792.jpg
    IMAG0792.jpg
    131 KB · Wyświetleń: 3
  • IMAG0794.jpg
    IMAG0794.jpg
    152.8 KB · Wyświetleń: 3
  • IMAG0823.jpg
    IMAG0823.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A mówiłam, że muszę kupić gofrownice?
dump.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Może będą w Lidlu... jak tylko coś kupię w sieci, zaraz potem pojawia się w Lidlu, tańsze i lepsze
gruebel_2.gif

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
A moje były ciężkie i miękkie i nie wiem o co chodzi, dlaczego tak się dzieje. Z gofrownicą ok bo z przepisu Bajaderki wychodzą rewelacyjne.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Aniks @ 12 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1533962A moje były ciężkie i miękkie i nie wiem o co chodzi, dlaczego tak się dzieje. Z gofrownicą ok bo z przepisu Bajaderki wychodzą rewelacyjne.
A zbyt małą moc ma Twoja gofrownica?A może piana z białek była słabo ubita?Robiłaś z masłem czy z olejem?,(ja robię z 3 łyżkami oleju). Nic więcej nie przychodzi mi teraz do głowy.
Z tego przepisu korzystałam już kilka razy i zawsze gofry wychodzą rewelacyjne.Są leciutkie.puszyste i bardzo chrupiące.Jak się w takiego postuka,to wydaje taki głuchy odgłos,coś jak wypieczona skórka od chleba.Następnym razem wstawię fotkę przełamanego,to będzie widać jakie w środku są napowietrzone i delikatne.

Edit:
Dodaję obiecane zdjęcie wnętrza gofra.
IMAG0823.jpg

Załączniki

• IMAG0823.jpg
    IMAG0823.jpg
    497 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Gofrownica z tchibo ma 1200 W a z przepisu Bajaderki jak pisałam są super ech no.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
U mnie weekend gofrowy
icon_smile.gif

Wczoraj robiłam z przepisu bajaderki, wyszły piękne. Dzisiaj z tego i trochę mniej mi smakowały, trzeba było je dość długo wypiekać, bo inaczej klapcaniały. DO tej pory robiłam z przepisu M. Roux, teraz szukam jakiejś smacznej alternatywy
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy