- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Niedawno na"Moich Wypiekach" Dorotuś podała przepis na wspaniałe gofry.,które na dobre zagościły na naszym stole.
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego(ja zamiennie dodaje 3 łyżki oleju)
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).
Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.
Gofry z tego przepisu są niebywale leciutki,puszyste i wspaniale smakują.Ich wielkim atutem jest także prostota wykonania.
Gorąco polecam!

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego(ja zamiennie dodaje 3 łyżki oleju)
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).
Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.
Gofry z tego przepisu są niebywale leciutki,puszyste i wspaniale smakują.Ich wielkim atutem jest także prostota wykonania.
Gorąco polecam!



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: