Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 370396" data-attributes="member: 956"><p><strong><span style="font-size: 26px">Gofry na zakwasie</span></strong></p><p></p><p><em><span style="font-size: 26px">Przepis pochodzi ze strony <a href="http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html</a></span></em></p><p></p><p>Do przygotowania tych gofrów używa się zakwasu zamiast drożdży. Gofry są bardzo lekkie, aromatyczne i chrupiące. Ciasto należy przygotować na 8 – 14 godzin przed pieczeniem.</p><p></p><p>100 g (~1/2 szklanki) masła </p><p>225 ml (~1 szklanka) mleka</p><p>250 g (~1 szklanka) zakwasu </p><p>1 łyżeczka soli </p><p>1 łyżka cukru </p><p>200 g (~1 1/2 szklanki) mąki </p><p></p><p>2 jajka</p><p>1/4 łyżeczki sody oczyszczonej </p><p></p><p>Zagrzać mleko i masło i lekko ostudzić.</p><p>W dużej misce zmieszać zakwas, mieszaninę mleka i masła, sól, cukier i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakryć miskę folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 8-14 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.</p><p>Kiedy będzie gotowe nagrzać gofrownicę.</p><p></p><p>Lekko ubić jajka i dodać do ciasta razem z sodą. Dobrze wymieszać.</p><p>Nalewać do gofrownicy i wypiekać do zrumienienia (2 – 4 minuty). Podawać gorące.</p><p></p><p>Nie zjedzone gofry można zamrozić. Podgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Do zamrożenia powinny być lekko zrumienione, bo przy podgrzewaniu jeszcze się przyrumienią.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 370396, member: 956"] [B][SIZE=12]Gofry na zakwasie[/SIZE][/B] [I][SIZE=8]Przepis pochodzi ze strony [URL="http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html"]http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html[/URL][/SIZE][/I] Do przygotowania tych gofrów używa się zakwasu zamiast drożdży. Gofry są bardzo lekkie, aromatyczne i chrupiące. Ciasto należy przygotować na 8 – 14 godzin przed pieczeniem. 100 g (~1/2 szklanki) masła 225 ml (~1 szklanka) mleka 250 g (~1 szklanka) zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 200 g (~1 1/2 szklanki) mąki 2 jajka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Zagrzać mleko i masło i lekko ostudzić. W dużej misce zmieszać zakwas, mieszaninę mleka i masła, sól, cukier i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakryć miskę folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 8-14 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy będzie gotowe nagrzać gofrownicę. Lekko ubić jajka i dodać do ciasta razem z sodą. Dobrze wymieszać. Nalewać do gofrownicy i wypiekać do zrumienienia (2 – 4 minuty). Podawać gorące. Nie zjedzone gofry można zamrozić. Podgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Do zamrożenia powinny być lekko zrumienione, bo przy podgrzewaniu jeszcze się przyrumienią. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry na zakwasie
Top
Bottom