Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gofry owsiano-orkiszowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1573972" data-attributes="member: 1142"><p>Na bazie niejako boshkowego przepisu na omlet/placek owsiany, wykombinowalam pare dni temu pyszne, chrupiace z zewnatrz i jak piianka wewnatrz, gofry. Zjedlismy je na brunch z dobrze wypieczonym boczkiem i syropem klonowym. Pasowac beda tu jednak rowniez owoce, jogurt, coulis, inne slodkie dodatki lub salatki na slono, np. z tunczyka, szprotek, jajek, sera etc.</p><p></p><p><strong>1 1/2 szklanki maki orkiszowej, moja to light spelt, mozna wiec wymieszac pol na pol razowa z biala</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>1/4 lyzeczki soli</strong></p><p><strong>75g platkow owsianych, tych drobnych zwanych quick oats</strong></p><p><strong>1 szklanke mleka kokosowego plynnego, uzylam Alpro coconut milk, mozna rozwodnic takie z puszki</strong></p><p><strong>1 zmiazdzony banan</strong></p><p><strong>1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego e.v.</strong></p><p><strong>3 jajka</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>opcjonalnie 1 lyzke agave syrup, starte jablko, do wersji slodkiej</strong></p><p><strong>cynamon, galka</strong></p><p><strong>chia</strong></p><p></p><p>Rozgrzalam gofrownice.</p><p></p><p>Make z proszkiem i sola przesialam do miski. Do naczynia wsypalam platki i zalalam je mlekiem kokosowym, zostawilam na 10 min, dodalam bananowa papke, nastepnie wbilam do platkow jajka i wlalam olej, wszytsko rdokladnie roztrzepalam. Powstaly plyn wlalam do miski z suchymi skladnikami i wszystko dokladnie wymieszalam.</p><p></p><p>Do gofrownicy wlewalam dwie lyzki wazowe ciasta i pieklam ok 3-4 min (sa upieczone na zloty kolor gdy nie ma juz pary).</p><p>Moja gofrownica produkuje dwa prostokatne gofry.</p><p></p><p>Dzis zrobilam wersje slodka, dodalam lyzke agave syrup i oprocz banana, starte slodkie jablko, cynamon, galke.</p><p></p><p>Chodzi mi po glowie rowniez wersja tex mex - zamiast banana i oleju kokosowego dodam zmiazdzone awokado i siekana swieza kolendre. Z frijoles refritos, powinno byc pyszne. Moze nawet powinnam uzyc maki kukurydzianej zamiast orkiszowej...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1573972, member: 1142"] Na bazie niejako boshkowego przepisu na omlet/placek owsiany, wykombinowalam pare dni temu pyszne, chrupiace z zewnatrz i jak piianka wewnatrz, gofry. Zjedlismy je na brunch z dobrze wypieczonym boczkiem i syropem klonowym. Pasowac beda tu jednak rowniez owoce, jogurt, coulis, inne slodkie dodatki lub salatki na slono, np. z tunczyka, szprotek, jajek, sera etc. [B]1 1/2 szklanki maki orkiszowej, moja to light spelt, mozna wiec wymieszac pol na pol razowa z biala 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 1/4 lyzeczki soli 75g platkow owsianych, tych drobnych zwanych quick oats 1 szklanke mleka kokosowego plynnego, uzylam Alpro coconut milk, mozna rozwodnic takie z puszki 1 zmiazdzony banan 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego e.v. 3 jajka opcjonalnie 1 lyzke agave syrup, starte jablko, do wersji slodkiej cynamon, galka chia[/B] Rozgrzalam gofrownice. Make z proszkiem i sola przesialam do miski. Do naczynia wsypalam platki i zalalam je mlekiem kokosowym, zostawilam na 10 min, dodalam bananowa papke, nastepnie wbilam do platkow jajka i wlalam olej, wszytsko rdokladnie roztrzepalam. Powstaly plyn wlalam do miski z suchymi skladnikami i wszystko dokladnie wymieszalam. Do gofrownicy wlewalam dwie lyzki wazowe ciasta i pieklam ok 3-4 min (sa upieczone na zloty kolor gdy nie ma juz pary). Moja gofrownica produkuje dwa prostokatne gofry. Dzis zrobilam wersje slodka, dodalam lyzke agave syrup i oprocz banana, starte slodkie jablko, cynamon, galke. Chodzi mi po glowie rowniez wersja tex mex - zamiast banana i oleju kokosowego dodam zmiazdzone awokado i siekana swieza kolendre. Z frijoles refritos, powinno byc pyszne. Moze nawet powinnam uzyc maki kukurydzianej zamiast orkiszowej... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Gofry owsiano-orkiszowe
Top
Bottom