Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry z płatkami owsianymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1673304" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Gofry z płatkami owsianymi</strong></p><p></p><p>Źródło - Signe Johansen &quot;Hygge na szczęście&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>150 g płatków owsianych</p><p>350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą)</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g)</p><p>1/2 łyżeczki solo morskiej</p><p>150 g roztopionego masła</p><p>100 ml wody</p><p>250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem)</p><p>200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego</p><p>4 średnie jajka</p><p>2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum)</p><p>masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami.</p><p>Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni.</p><p>Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę.</p><p>Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę.</p><p>Odstawić na pół godziny do napęcznienia.</p><p>Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru.</p><p></p><p>[ATTACH=full]100146[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1673304, member: 1024"] [B]Gofry z płatkami owsianymi[/B] Źródło - Signe Johansen "Hygge na szczęście" [B]Składniki:[/B] 150 g płatków owsianych 350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g) 1/2 łyżeczki solo morskiej 150 g roztopionego masła 100 ml wody 250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem) 200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego 4 średnie jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum) masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej) [B]Wykonanie:[/B] Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami. Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni. Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę. Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę. Odstawić na pół godziny do napęcznienia. Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru. [ATTACH=full]100146[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gofry z płatkami owsianymi
Bottom