Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Gołąbki z farszem z ryżu i grzybów*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 789797" data-attributes="member: 10341"><p>Staropolskie gołąbki faszerowane były kasza perłową lub pęczakiem. Od dawna jednak kaszę zastąpiono rozmaicie przyprawionym ryżem. Dzisiaj przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; na gołąbki z farszem ryżowo grzybowym.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>Spora główka (lużnej, nie ścisłej) kapusty</p><p>20 - 25 dkg ryżu</p><p>spora cebula</p><p>5 dkg masła</p><p>4 - 5 dkg ugotowanych suszonych grzybów</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p></p><p><strong>Wersja z pieczarkami</strong></p><p>25 dkg pieczarek</p><p>cebula</p><p>5 dkg masła</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Kapustę zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu na 10 - 15 minut. Gdy kapusta nieco ostygnie ostrożnie oddzielamy poszczególne liście, uważając, by ich nie uszkodzić. Liście ponownie wkładamy do dużego garnka i raz jeszcze zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękły i nie łamały się przy zwijaniu. Jeśli mają bardzo grube nerwy liściowe, to ostrożnie przycinamy je nożem.</p><p><strong>Farsz grzybowy.</strong> Ryż wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy na silnym ogniu 15 minut. Następnie odcedzamy na sicie i spłukujemy go zimną wodą. Na dużej patelni przyrumieniamy w maśle drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem przesmażamy. Suszone, ugotowane grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu, a wywar z grzybów silnie wygotowujemy i wlewamy do farszu, uważając, żeby nie było go za dużo, a farsz żeby pozostał spoisty, nie za rzadki. Solimy i pieprzymy do smaku. </p><p><strong>Farsz pieczarkowy.</strong> Do ugotowanego jw. ryżu dodajemy pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, przesmażone z cebulą na maśle. Jeśli pieczarki są duże, kroimy je drobniej. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.</p><p></p><p>Na ostudzone liście kapusty nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w zgrabne ruloniki. Dno garnka wykładamy dwoma liśćmi kapusty, żeby ochronić gołąbki przed przypaleniem, po czym układamy dość ciasno gołąbek przy gołąbku. Na wierzchu znowu kładziemy dwa liście kapusty. Zawartość garnka zalewamy bulionem warzywnym (z kostki), jeśli mają być postne, lub bulionem rosołowym, albo żytnim żurkiem. Ja robiłam z bulionem i bulionem warzywnym. Płyn powinien przykrywać gołąbki na pół palca. Można do zalewy dodać łyżkę masła, gołąbki będą jeszcze smaczniejsze. Garnek stawiamy na pół godziny na średnim ogniu, po czym nakryty pokrywą wstawiamy na godzinę do gorącego (200st.) piekarnika. Podajemy z sosem <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15454" target="_blank">grzybowym</a></p><p>lub <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26498" target="_blank">cebulowym</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 789797, member: 10341"] Staropolskie gołąbki faszerowane były kasza perłową lub pęczakiem. Od dawna jednak kaszę zastąpiono rozmaicie przyprawionym ryżem. Dzisiaj przepis z miesięcznika "Ty i Ja" na gołąbki z farszem ryżowo grzybowym. [B]Składniki[/B] Spora główka (lużnej, nie ścisłej) kapusty 20 - 25 dkg ryżu spora cebula 5 dkg masła 4 - 5 dkg ugotowanych suszonych grzybów sól, pieprz [B]Wersja z pieczarkami[/B] 25 dkg pieczarek cebula 5 dkg masła sól, pieprz Kapustę zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu na 10 - 15 minut. Gdy kapusta nieco ostygnie ostrożnie oddzielamy poszczególne liście, uważając, by ich nie uszkodzić. Liście ponownie wkładamy do dużego garnka i raz jeszcze zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękły i nie łamały się przy zwijaniu. Jeśli mają bardzo grube nerwy liściowe, to ostrożnie przycinamy je nożem. [B]Farsz grzybowy.[/B] Ryż wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy na silnym ogniu 15 minut. Następnie odcedzamy na sicie i spłukujemy go zimną wodą. Na dużej patelni przyrumieniamy w maśle drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem przesmażamy. Suszone, ugotowane grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu, a wywar z grzybów silnie wygotowujemy i wlewamy do farszu, uważając, żeby nie było go za dużo, a farsz żeby pozostał spoisty, nie za rzadki. Solimy i pieprzymy do smaku. [B]Farsz pieczarkowy.[/B] Do ugotowanego jw. ryżu dodajemy pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, przesmażone z cebulą na maśle. Jeśli pieczarki są duże, kroimy je drobniej. Farsz solimy i pieprzymy do smaku. Na ostudzone liście kapusty nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w zgrabne ruloniki. Dno garnka wykładamy dwoma liśćmi kapusty, żeby ochronić gołąbki przed przypaleniem, po czym układamy dość ciasno gołąbek przy gołąbku. Na wierzchu znowu kładziemy dwa liście kapusty. Zawartość garnka zalewamy bulionem warzywnym (z kostki), jeśli mają być postne, lub bulionem rosołowym, albo żytnim żurkiem. Ja robiłam z bulionem i bulionem warzywnym. Płyn powinien przykrywać gołąbki na pół palca. Można do zalewy dodać łyżkę masła, gołąbki będą jeszcze smaczniejsze. Garnek stawiamy na pół godziny na średnim ogniu, po czym nakryty pokrywą wstawiamy na godzinę do gorącego (200st.) piekarnika. Podajemy z sosem [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15454"]grzybowym[/URL] lub [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26498"]cebulowym[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Gołąbki z farszem z ryżu i grzybów*
Top
Bottom