Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
gołąbki ziemniaczane Karolakowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 919609" data-attributes="member: 9634"><p><strong>Gołąbki ziemniaczane Karolakowej</strong></p><p>ziemniaki</p><p>sól, pieprz</p><p>jajko</p><p>majeranek</p><p>czosnek</p><p>cebula</p><p>skwarki</p><p>kapusta włoska</p><p></p><p></p><p>&quot;Zetrzeć ziemniaki na tarce. Dodać gotowanych - jak są z poprzedniego dnia. Oczywiście sól, pieprz. Wbić jajko, dodać majeranek, czosnek, zeszkloną cebulę lub jak kto lubi - zrumienioną. Jak są - skwareczki ze słoniny lub boczku. Z kapusty (najlepsza włoska - pikantniejsza) zdjąć liście, trzymając głowę z wydrążonym głąbem we wrzątku.</p><p>Liść kłaść na deseczce i ściąć nadmiar łyka z liścia. Nakładać farsz i zawijać. Boki do środka, resztę zawinąć, rolując. Układać ciasno na dnie rynienki wysmarowane tłuszczem, wyłożonej plasterkami słoninki lub boczku (bogato) lub liśćmi kapusty, tymi z wierzchu. Zalać wodą i postawić na wolnym ogniu, uważając, żeby się liście nie poprzypalały, bo lubią. Kostka maggi wskazana. Podawać z ciemnym, cebulowym sosem lub pomidorowym.</p><p>Skąd wziąć liście kwaszone? Jak się kisi w beczce kapustę, należy przygotować kilka główek całych z wydrążonym głąbem i poukładać je między szatkowana kapustą. Posolić do dziury po głąbie ciut więcej i dodać ząbek czosnku. Niech się kisi! W zimie wyciągnąć całą główkę - jaka odmiana do gołąbków!</p><p>Można na szybko, w garnku kamiennym kłaść liście kapuściane lekko zdjęte z głowy nagrzewanej w piekarniku lub wrzątku. Usuwać łyko i zgrubiała łodygę. Przekładać w garnku z płateczkami czosnku, można z kminkiem i koprem i zalać solanką z odrobiną cukru, jak do ogórków. Docisnąć, żeby powietrze wyszło. Po kilku dniach powinny skwaśnieć. &quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 919609, member: 9634"] [B]Gołąbki ziemniaczane Karolakowej[/B] ziemniaki sól, pieprz jajko majeranek czosnek cebula skwarki kapusta włoska "Zetrzeć ziemniaki na tarce. Dodać gotowanych - jak są z poprzedniego dnia. Oczywiście sól, pieprz. Wbić jajko, dodać majeranek, czosnek, zeszkloną cebulę lub jak kto lubi - zrumienioną. Jak są - skwareczki ze słoniny lub boczku. Z kapusty (najlepsza włoska - pikantniejsza) zdjąć liście, trzymając głowę z wydrążonym głąbem we wrzątku. Liść kłaść na deseczce i ściąć nadmiar łyka z liścia. Nakładać farsz i zawijać. Boki do środka, resztę zawinąć, rolując. Układać ciasno na dnie rynienki wysmarowane tłuszczem, wyłożonej plasterkami słoninki lub boczku (bogato) lub liśćmi kapusty, tymi z wierzchu. Zalać wodą i postawić na wolnym ogniu, uważając, żeby się liście nie poprzypalały, bo lubią. Kostka maggi wskazana. Podawać z ciemnym, cebulowym sosem lub pomidorowym. Skąd wziąć liście kwaszone? Jak się kisi w beczce kapustę, należy przygotować kilka główek całych z wydrążonym głąbem i poukładać je między szatkowana kapustą. Posolić do dziury po głąbie ciut więcej i dodać ząbek czosnku. Niech się kisi! W zimie wyciągnąć całą główkę - jaka odmiana do gołąbków! Można na szybko, w garnku kamiennym kłaść liście kapuściane lekko zdjęte z głowy nagrzewanej w piekarniku lub wrzątku. Usuwać łyko i zgrubiała łodygę. Przekładać w garnku z płateczkami czosnku, można z kminkiem i koprem i zalać solanką z odrobiną cukru, jak do ogórków. Docisnąć, żeby powietrze wyszło. Po kilku dniach powinny skwaśnieć. " [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
gołąbki ziemniaczane Karolakowej
Top
Bottom