Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
gołąbki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 897571" data-attributes="member: 2354"><p>Ja zawsze wypiekam golabki w piekarniku, ale proporcje podane przez moni 77 to na bardzo duza ilosc golabkow. Golabki lubie malutkie, takie na 2 - 3 x do ust. W tym celu kupuje male glowki kapusty, najchetniej wloskiej, 2-3 glowki, aby liscie byly male. Wykrawam glab tak, aby liscie daly sie latwo oddzielic i dopiero pojedyncze wkladam do wrzatku na minute lub 2, zeby tylko zmiekly. Dalej zcinam zgrubienie u dolu liscia. Wiekszymi liscmi i tymi zgrubieniami wyscielam naczynie do zapiekania. Farsz robie z tlustej mielonej wieprzowiny w proporcji 60-70 % do objetosci ryzu. Uzywam wylacznie ryzu basmati, ale inny tez moze byc. Mala cebule kroje drobno i podduszam do zaszklenia na masle w garnku, w ktorym gotuje ryz (musi miec grube dno). Do zaszklonej cebuli dodaje oplukany i osuszony ryz, krotko smazac, jeszcze kawalek masla i zalewam bulionem z kostki, dodaje pieprz i 1-2 zabki czosnku, sol juz jest w bulionie. Szczelnie nakryty trzymam na najmniejszym ogniu ok. 10-12 min. Plynu daje 1,5 raza w stosunku do ryzu lub nawet mniej. Ryz ma byc twardawy. Do ostudzonego ryzu dodaje surowe mielone mieso doprawione sola i pieprzem + drobno siekana cebule podsmazona na masle cebule i 1-2 male posiekane zabki czosnku. Mozna dodac inne przyprawy.</p><p>Zwykle biore 1 szklanke ryzu, co po ugotowaniu daje 3 szklanki i z dodatkiem miesa jest dosc duzo tej masy. Na liscie klade najpierw troszke kiszonej kapusty, nadzienie i zawijam. Mozna bez kiszonej kapusty, ale takie mi smakuja. Ukladam warstwami w rondlu przesypujac jeszcze kiszona kapusta. Kapusty nie odciskam. Zwykle wychodza 2-3 warstwy i zalewam je bulionem tak do polowy wysokosci. Wierzch pokrywam znow wiekszymi liscmi i tak pieke ok. godziny bez przykrycia, tylko pod liscmi. Golabki sa wysmienite i ja lubie bez sosow, tylko polane maslem z cebulka albo sloninka. Sosy daja inny smak, wole bez, ale to do uznania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 897571, member: 2354"] Ja zawsze wypiekam golabki w piekarniku, ale proporcje podane przez moni 77 to na bardzo duza ilosc golabkow. Golabki lubie malutkie, takie na 2 - 3 x do ust. W tym celu kupuje male glowki kapusty, najchetniej wloskiej, 2-3 glowki, aby liscie byly male. Wykrawam glab tak, aby liscie daly sie latwo oddzielic i dopiero pojedyncze wkladam do wrzatku na minute lub 2, zeby tylko zmiekly. Dalej zcinam zgrubienie u dolu liscia. Wiekszymi liscmi i tymi zgrubieniami wyscielam naczynie do zapiekania. Farsz robie z tlustej mielonej wieprzowiny w proporcji 60-70 % do objetosci ryzu. Uzywam wylacznie ryzu basmati, ale inny tez moze byc. Mala cebule kroje drobno i podduszam do zaszklenia na masle w garnku, w ktorym gotuje ryz (musi miec grube dno). Do zaszklonej cebuli dodaje oplukany i osuszony ryz, krotko smazac, jeszcze kawalek masla i zalewam bulionem z kostki, dodaje pieprz i 1-2 zabki czosnku, sol juz jest w bulionie. Szczelnie nakryty trzymam na najmniejszym ogniu ok. 10-12 min. Plynu daje 1,5 raza w stosunku do ryzu lub nawet mniej. Ryz ma byc twardawy. Do ostudzonego ryzu dodaje surowe mielone mieso doprawione sola i pieprzem + drobno siekana cebule podsmazona na masle cebule i 1-2 male posiekane zabki czosnku. Mozna dodac inne przyprawy. Zwykle biore 1 szklanke ryzu, co po ugotowaniu daje 3 szklanki i z dodatkiem miesa jest dosc duzo tej masy. Na liscie klade najpierw troszke kiszonej kapusty, nadzienie i zawijam. Mozna bez kiszonej kapusty, ale takie mi smakuja. Ukladam warstwami w rondlu przesypujac jeszcze kiszona kapusta. Kapusty nie odciskam. Zwykle wychodza 2-3 warstwy i zalewam je bulionem tak do polowy wysokosci. Wierzch pokrywam znow wiekszymi liscmi i tak pieke ok. godziny bez przykrycia, tylko pod liscmi. Golabki sa wysmienite i ja lubie bez sosow, tylko polane maslem z cebulka albo sloninka. Sosy daja inny smak, wole bez, ale to do uznania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
gołąbki*
Top
Bottom