Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Gołąbki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1315801" data-attributes="member: 67"><p>Jean, za wcześnie chcesz je zdejmować z kapuścianej głowy, muszą być dobrze sparzone. Teraz kapusta nie jest tak ścisła, jak jesienna i będzie łatwiej. Pozbawioną głąba kapustę włóż do osolonego wrzątku otworem do dołu i poczekaj, aż woda się zagotuje. Po chwili przewróć głowę otworem do góry i po zagotowaniu wody zdejmuj zewnętrzną warstwę liści. Co jakiś czas odwracaj głowę znów otworem do dołu, żeby sie sparzyły od środka kolejne warstwy. To jest łatwe, tylko wymaga troszkę cierpliwości. </p><p>Ja mam taką proporcję na farsz: dwie szklanki ryżu (+ trzy szklanki wody), jak się upraży dodaję 1 kg mięsa, kilka cebul lekko zrumienionych, sporo pieprzu, sól. Wychodzi około 21-25 szt w zależności od wielkości liści, a pojemnościowo to mieści się w garze 5 litrowym. Piekę w piecu ok. 2 godz. w 160* Z zimowej kapusty troche dłużej. </p><p>Sos, jesli w ogóle robię, to osobno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1315801, member: 67"] Jean, za wcześnie chcesz je zdejmować z kapuścianej głowy, muszą być dobrze sparzone. Teraz kapusta nie jest tak ścisła, jak jesienna i będzie łatwiej. Pozbawioną głąba kapustę włóż do osolonego wrzątku otworem do dołu i poczekaj, aż woda się zagotuje. Po chwili przewróć głowę otworem do góry i po zagotowaniu wody zdejmuj zewnętrzną warstwę liści. Co jakiś czas odwracaj głowę znów otworem do dołu, żeby sie sparzyły od środka kolejne warstwy. To jest łatwe, tylko wymaga troszkę cierpliwości. Ja mam taką proporcję na farsz: dwie szklanki ryżu (+ trzy szklanki wody), jak się upraży dodaję 1 kg mięsa, kilka cebul lekko zrumienionych, sporo pieprzu, sól. Wychodzi około 21-25 szt w zależności od wielkości liści, a pojemnościowo to mieści się w garze 5 litrowym. Piekę w piecu ok. 2 godz. w 160* Z zimowej kapusty troche dłużej. Sos, jesli w ogóle robię, to osobno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Gołąbki*
Top
Bottom