Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Golaski wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1266287" data-attributes="member: 692"><p>[ATTACH=full]71704[/ATTACH]</p><p></p><p>250 g kaszy jęczmiennej ( mazurska, perłowa, wiejska)</p><p>450 g wody ( tak, ma byc mniej wody niz zwykle!)</p><p> 50 g masła</p><p>1 kostka bulionu grzybowego</p><p></p><p>Kaszę ugotować na twardo, ma sprawiać wrażenie niedogotowanej.</p><p></p><p>500 g ugotowanych, obranych ziemniaków w mundurkach </p><p>200 g twarogu</p><p>2 łyżki prażonej cebulki</p><p>1 całe duże jajko ( albo 2 mniejsze)</p><p>sól, pieprz ( dużo!)</p><p>parę łyżek mąki ( nie bijcie! naprawdę nie do dokładnego określenia, zależy od tylu czynnikow...)</p><p></p><p>Ziemniaki i twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać kaszę i resztę dodatków, wyrobić na gładką masę dodając mąki tyle, żeby dalo sie formować wałeczki. Rece maczac w mące, masa jest klejąca.</p><p></p><p>Z gotowej masy ufromowac 8 sporych wałeczków, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem i wsunąć do piekarnika.</p><p>Piec w 250 stopniach ok 30 minut.</p><p>Podawac na ciepło ze skwarkami lub śmietną ( jogurtem bałkańskim).</p><p></p><p>Można upiec w foremce muffinkowej, wówczas toczyć kule z masy...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1266287, member: 692"] [ATTACH=full]71704[/ATTACH] 250 g kaszy jęczmiennej ( mazurska, perłowa, wiejska) 450 g wody ( tak, ma byc mniej wody niz zwykle!) 50 g masła 1 kostka bulionu grzybowego Kaszę ugotować na twardo, ma sprawiać wrażenie niedogotowanej. 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków w mundurkach 200 g twarogu 2 łyżki prażonej cebulki 1 całe duże jajko ( albo 2 mniejsze) sól, pieprz ( dużo!) parę łyżek mąki ( nie bijcie! naprawdę nie do dokładnego określenia, zależy od tylu czynnikow...) Ziemniaki i twaróg przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać kaszę i resztę dodatków, wyrobić na gładką masę dodając mąki tyle, żeby dalo sie formować wałeczki. Rece maczac w mące, masa jest klejąca. Z gotowej masy ufromowac 8 sporych wałeczków, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem i wsunąć do piekarnika. Piec w 250 stopniach ok 30 minut. Podawac na ciepło ze skwarkami lub śmietną ( jogurtem bałkańskim). Można upiec w foremce muffinkowej, wówczas toczyć kule z masy... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Golaski wersja qd
Top
Bottom