Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Goldwasser - zlota woda*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 538514" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Goldwasser - zlota woda</em></strong></span></p><p></p><p><em><strong>Zestaw na 1 litr likieru.</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>35 ml zaprawy Goldwasser,</em></p><p><em>450 g cukru,</em></p><p><em>25 ml koniaku lub winiaku,</em></p><p><em>430 ml spirytusu o mocy 95ż,</em></p><p><em>60 ml wody.</em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Zaprawa Goldwasser:</strong></em></p><p><em></em></p><p><em>5 g anyżku gwiaździstego,</em></p><p><em>2 g cynamonu (kory),</em></p><p><em>3 g gałki muszkatołowej,</em></p><p><em>1 g goździków,</em></p><p><em>1 g kardamonu,</em></p><p><em>4 g kolendry,</em></p><p><em>4 g melisy,</em></p><p><em>2 g mięty pieprzowej,</em></p><p><em>1 g rozmarynu,</em></p><p><em>6 g skorki cytrynowej,</em></p><p><em>8 g skorki pomarańczowej,</em></p><p><em>500 ml spirytusu o mocy 55ż.</em></p><p><em></em></p><p><em>1. Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 210 ml wody,</em></p><p><em>dzięki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż.</em></p><p><em>2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włożyć do słoja, zalać spirytusem. </em></p><p><em>Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.</em></p><p><em>3. Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak</em></p><p><em>i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.</em></p><p><em>4. Po zakończeniu dojrzewania wodze przefiltrować. Do &quot;Złotej Wody&quot; dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku</em></p><p><em>likieru.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 538514, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Goldwasser - zlota woda[/I][/B][/SIZE] [I][B]Zestaw na 1 litr likieru.[/B] 35 ml zaprawy Goldwasser, 450 g cukru, 25 ml koniaku lub winiaku, 430 ml spirytusu o mocy 95ż, 60 ml wody. [B]Zaprawa Goldwasser:[/B] 5 g anyżku gwiaździstego, 2 g cynamonu (kory), 3 g gałki muszkatołowej, 1 g goździków, 1 g kardamonu, 4 g kolendry, 4 g melisy, 2 g mięty pieprzowej, 1 g rozmarynu, 6 g skorki cytrynowej, 8 g skorki pomarańczowej, 500 ml spirytusu o mocy 55ż. 1. Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż. 2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włożyć do słoja, zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu. 3. Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy. 4. Po zakończeniu dojrzewania wodze przefiltrować. Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Goldwasser - zlota woda*
Top
Bottom