Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Golonka z kapustą i grochem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Baśka" data-source="post: 25886" data-attributes="member: 18"><p>Składniki:</p><p></p><p>Golonka peklowane 2 szt.</p><p>Kapusta kiszona 50 dag</p><p>Groch cały 10 dag</p><p>Cebula średnia 2 szt.</p><p>Jabłko kwaśne 1 szt.</p><p>Smalec 15 dag</p><p>Pieprz, sól, liść laurowy ziele angielskie</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Groch opłukać i namoczyć jeden dzień wcześniej. Następnego dnia groch ugotować na sypko w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną opłukać, oddusić i posiekać na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka, jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z kapustą. Umyte i opalone golonka obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać wodą i dusić ok 30 min. Przygotować małą brytfannę, na dno której ułożyć kapustę wymieszaną z dodatkami i grochem, dodać 1 liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego na kapustę nałożyć podduszone golonka, przyprawić pieprzem zmielonym, podlać niewielką ilością wody, przykryć i włożyć do piekranika, zapiekać w piekarniku ok. 1-2 godzin. Podawać z ziemniakami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Baśka, post: 25886, member: 18"] Składniki: Golonka peklowane 2 szt. Kapusta kiszona 50 dag Groch cały 10 dag Cebula średnia 2 szt. Jabłko kwaśne 1 szt. Smalec 15 dag Pieprz, sól, liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Groch opłukać i namoczyć jeden dzień wcześniej. Następnego dnia groch ugotować na sypko w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną opłukać, oddusić i posiekać na drobniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka, jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z kapustą. Umyte i opalone golonka obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać wodą i dusić ok 30 min. Przygotować małą brytfannę, na dno której ułożyć kapustę wymieszaną z dodatkami i grochem, dodać 1 liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego na kapustę nałożyć podduszone golonka, przyprawić pieprzem zmielonym, podlać niewielką ilością wody, przykryć i włożyć do piekranika, zapiekać w piekarniku ok. 1-2 godzin. Podawać z ziemniakami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Golonka z kapustą i grochem
Top
Bottom