- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
przepis znalazlam tu: http://www.zencancook.com/2010/01/braised-...-shanks-recipe/
Przepraszam za niezbyt apetyczne zdjecie, ale to z typu nocne, byleby bylo
# 4 golonki jagniece
# sol i pieprz
# olej
# 2 galazki selera naciowego, posiekane
# 2-3 marchewki, posiekane
# 1 spora cebula, posiekana
# 120ml koncentratu pomidorowego
# 450ml czerwonego wina
# 170ml bialego wina
# 6 galazek swiezego tymianku
# 2 liscie laurowe
# 2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
# 2 lyzeczki ziaren jalowca
# 4 anchovy, drobno posiekane
# 1 glowka czosnku, przekrojona na pol
# 60ml octu
# 230ml demi-glace
# 450ml wywaru z kury
1. Golonki posolic, popieprzyc i podsmazyc do zbrazowienia na oleju.
2. W zeliwnym garnku rozgrzac odrobine oliwy, poddusic marchew, seler i cebule. Po 2-3 min dodac koncentrat pomidorowy.
3. Dodac czerwone i biale wino, tymianek, liscie laurowe, pieprz, jalowiec, anchovy i czosnek. DObrze wymieszac i zagotowac. Dolozyc golonki, zmniejszyc ogien i dodac ocet, demi-glace i wywar z kury.
4. Gotowac na minimalnym ogniu ok 2h. Wyjac golonki, zredukowac sos.
W oryginalnej wersji przez 1h gotowano pod przykryciem (w piekarniku) a nastepnie do miekkosci miesa bez przykrycia. Ja wole zawsze gotowac caly czas pod przykryciem, zeby nie wysuszyc miesa, a pozniej po prostu na duzym ogniu zagescic sos.
SMACZNEGO!

Przepraszam za niezbyt apetyczne zdjecie, ale to z typu nocne, byleby bylo
# 4 golonki jagniece
# sol i pieprz
# olej
# 2 galazki selera naciowego, posiekane
# 2-3 marchewki, posiekane
# 1 spora cebula, posiekana
# 120ml koncentratu pomidorowego
# 450ml czerwonego wina
# 170ml bialego wina
# 6 galazek swiezego tymianku
# 2 liscie laurowe
# 2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
# 2 lyzeczki ziaren jalowca
# 4 anchovy, drobno posiekane
# 1 glowka czosnku, przekrojona na pol
# 60ml octu
# 230ml demi-glace
# 450ml wywaru z kury
1. Golonki posolic, popieprzyc i podsmazyc do zbrazowienia na oleju.
2. W zeliwnym garnku rozgrzac odrobine oliwy, poddusic marchew, seler i cebule. Po 2-3 min dodac koncentrat pomidorowy.
3. Dodac czerwone i biale wino, tymianek, liscie laurowe, pieprz, jalowiec, anchovy i czosnek. DObrze wymieszac i zagotowac. Dolozyc golonki, zmniejszyc ogien i dodac ocet, demi-glace i wywar z kury.
4. Gotowac na minimalnym ogniu ok 2h. Wyjac golonki, zredukowac sos.
W oryginalnej wersji przez 1h gotowano pod przykryciem (w piekarniku) a nastepnie do miekkosci miesa bez przykrycia. Ja wole zawsze gotowac caly czas pod przykryciem, zeby nie wysuszyc miesa, a pozniej po prostu na duzym ogniu zagescic sos.
SMACZNEGO!