Golonki jagniece

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
przepis znalazlam tu: http://www.zencancook.com/2010/01/braised-...-shanks-recipe/

lamb_shanks.JPG

Przepraszam za niezbyt apetyczne zdjecie, ale to z typu nocne, byleby bylo

# 4 golonki jagniece
# sol i pieprz
# olej

# 2 galazki selera naciowego, posiekane
# 2-3 marchewki, posiekane
# 1 spora cebula, posiekana
# 120ml koncentratu pomidorowego

# 450ml czerwonego wina
# 170ml bialego wina
# 6 galazek swiezego tymianku
# 2 liscie laurowe
# 2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
# 2 lyzeczki ziaren jalowca
# 4 anchovy, drobno posiekane
# 1 glowka czosnku, przekrojona na pol
# 60ml octu
# 230ml demi-glace
# 450ml wywaru z kury

1. Golonki posolic, popieprzyc i podsmazyc do zbrazowienia na oleju.
2. W zeliwnym garnku rozgrzac odrobine oliwy, poddusic marchew, seler i cebule. Po 2-3 min dodac koncentrat pomidorowy.
3. Dodac czerwone i biale wino, tymianek, liscie laurowe, pieprz, jalowiec, anchovy i czosnek. DObrze wymieszac i zagotowac. Dolozyc golonki, zmniejszyc ogien i dodac ocet, demi-glace i wywar z kury.
4. Gotowac na minimalnym ogniu ok 2h. Wyjac golonki, zredukowac sos.

W oryginalnej wersji przez 1h gotowano pod przykryciem (w piekarniku) a nastepnie do miekkosci miesa bez przykrycia. Ja wole zawsze gotowac caly czas pod przykryciem, zeby nie wysuszyc miesa, a pozniej po prostu na duzym ogniu zagescic sos.

SMACZNEGO!
 

Załączniki

  • lamb_shanks.JPG
    lamb_shanks.JPG
    59.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy