Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Golonki jagniece
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kiiri" data-source="post: 1090750" data-attributes="member: 5590"><p>przepis znalazlam tu: <a href="http://www.zencancook.com/2010/01/braised-lamb-shanks-recipe/" target="_blank">http://www.zencancook.com/2010/01/braised-...-shanks-recipe/</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]61079[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepraszam za niezbyt apetyczne zdjecie, ale to z typu nocne, byleby bylo</p><p></p><p># 4 golonki jagniece</p><p># sol i pieprz</p><p># olej</p><p></p><p># 2 galazki selera naciowego, posiekane</p><p># 2-3 marchewki, posiekane</p><p># 1 spora cebula, posiekana</p><p># 120ml koncentratu pomidorowego</p><p></p><p># 450ml czerwonego wina</p><p># 170ml bialego wina</p><p># 6 galazek swiezego tymianku</p><p># 2 liscie laurowe</p><p># 2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu</p><p># 2 lyzeczki ziaren jalowca</p><p># 4 anchovy, drobno posiekane</p><p># 1 glowka czosnku, przekrojona na pol</p><p># 60ml octu</p><p># 230ml demi-glace</p><p># 450ml wywaru z kury</p><p></p><p>1. Golonki posolic, popieprzyc i podsmazyc do zbrazowienia na oleju.</p><p>2. W zeliwnym garnku rozgrzac odrobine oliwy, poddusic marchew, seler i cebule. Po 2-3 min dodac koncentrat pomidorowy.</p><p>3. Dodac czerwone i biale wino, tymianek, liscie laurowe, pieprz, jalowiec, anchovy i czosnek. DObrze wymieszac i zagotowac. Dolozyc golonki, zmniejszyc ogien i dodac ocet, demi-glace i wywar z kury.</p><p>4. Gotowac na minimalnym ogniu ok 2h. Wyjac golonki, zredukowac sos.</p><p></p><p>W oryginalnej wersji przez 1h gotowano pod przykryciem (w piekarniku) a nastepnie do miekkosci miesa bez przykrycia. Ja wole zawsze gotowac caly czas pod przykryciem, zeby nie wysuszyc miesa, a pozniej po prostu na duzym ogniu zagescic sos.</p><p></p><p>SMACZNEGO!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kiiri, post: 1090750, member: 5590"] przepis znalazlam tu: [URL="http://www.zencancook.com/2010/01/braised-lamb-shanks-recipe/"]http://www.zencancook.com/2010/01/braised-...-shanks-recipe/[/URL] [ATTACH=full]61079[/ATTACH] Przepraszam za niezbyt apetyczne zdjecie, ale to z typu nocne, byleby bylo # 4 golonki jagniece # sol i pieprz # olej # 2 galazki selera naciowego, posiekane # 2-3 marchewki, posiekane # 1 spora cebula, posiekana # 120ml koncentratu pomidorowego # 450ml czerwonego wina # 170ml bialego wina # 6 galazek swiezego tymianku # 2 liscie laurowe # 2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu # 2 lyzeczki ziaren jalowca # 4 anchovy, drobno posiekane # 1 glowka czosnku, przekrojona na pol # 60ml octu # 230ml demi-glace # 450ml wywaru z kury 1. Golonki posolic, popieprzyc i podsmazyc do zbrazowienia na oleju. 2. W zeliwnym garnku rozgrzac odrobine oliwy, poddusic marchew, seler i cebule. Po 2-3 min dodac koncentrat pomidorowy. 3. Dodac czerwone i biale wino, tymianek, liscie laurowe, pieprz, jalowiec, anchovy i czosnek. DObrze wymieszac i zagotowac. Dolozyc golonki, zmniejszyc ogien i dodac ocet, demi-glace i wywar z kury. 4. Gotowac na minimalnym ogniu ok 2h. Wyjac golonki, zredukowac sos. W oryginalnej wersji przez 1h gotowano pod przykryciem (w piekarniku) a nastepnie do miekkosci miesa bez przykrycia. Ja wole zawsze gotowac caly czas pod przykryciem, zeby nie wysuszyc miesa, a pozniej po prostu na duzym ogniu zagescic sos. SMACZNEGO! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Golonki jagniece
Top
Bottom