Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gorąca Alaska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="iga24" data-source="post: 755542" data-attributes="member: 2780"><p>6 porcji</p><p>- 2 jajka</p><p>- 4 łyżki cukru pudru</p><p>- 6 łyżek mąki pszennej</p><p>- 2 łyżki kakao w proszku</p><p>- 3 białka</p><p>- 150 g cukru</p><p>- 1 l dobrych lodów czekoladowych</p><p></p><p>1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.</p><p>2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.</p><p>3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygł.</p><p>4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta. lśniąca masa.</p><p>5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.</p><p>6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić).</p><p>7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.</p><p>Przepis jest z książki &quot; Czekolada&quot; autor Jacqueline Bellefontaine</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="iga24, post: 755542, member: 2780"] 6 porcji - 2 jajka - 4 łyżki cukru pudru - 6 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki kakao w proszku - 3 białka - 150 g cukru - 1 l dobrych lodów czekoladowych 1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem. 2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać. 3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygł. 4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta. lśniąca masa. 5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek. 6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić). 7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast. Przepis jest z książki " Czekolada" autor Jacqueline Bellefontaine [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Gorąca Alaska
Top
Bottom