Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Góralska sałatka ziemniaczana z rokpolem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 777655" data-attributes="member: 10341"><p>Nie wiem skąd mam ten przepis, z jakiegoś czasopisma, którego nazwy nie znam, ale na szczęście zachował się podpis autorki tego dania. Jest nią pani Aleksandra Ziembina. Ponadto sałatka ta powinna być przygotowana z młodych ziemniaków, co nawet zachowało się w jej tytule, a który ja zmodyfikowałam, bo robiłam tę sałatkę dzisiaj, kiedy to młode ziemniaki są już tylko wspomnieniem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35253[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie zaszkodziło to sałatce wcale, tym bardziej, że wybrałam odmianę sałatkową, która nie rozgotowuje się na papkę, zachowując jędrność.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>60 dkg ziemniaków równej wielkości</p><p>10 dkg sera rokpol</p><p>2 - 3 małe cebulki</p><p>1 czubata łyżka pestek dyni</p><p>1 pęczek posiekanego koperku</p><p>1 łyżka oliwy</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>4 łyżki oliwy</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1 łyżka białego octu winnego</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy w łupinach. Kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo siekamy jak najdrobniej i wkładamy do słoika typu twist, Do czosnku dodajemy sól i pieprz i wlewamy oliwę oraz ocet winny. Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, by składniki dokładnie się połączyły.</p><p>Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a gdy przestygną (ale nie ostygną), obieramy ze skórek, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do salaterki i polewamy sosem.</p><p>Zanim ziemniaki ostygną, mocno rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej pestki dyni, po czym przekładamy je na talerzyk. </p><p>Na patelnię wlewamy oliwę i rumienimy pokrojone w piórka cebule. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli pestki dyni. </p><p>Chłodne ziemniaki posypujemy pokruszonym rokpolem i polewamy cebulką z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, mieszamy sałatkę z koperkiem.</p><p>Tę sałatkę można wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą. Ja tego nie robiłam, a wyszła pyszna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 777655, member: 10341"] Nie wiem skąd mam ten przepis, z jakiegoś czasopisma, którego nazwy nie znam, ale na szczęście zachował się podpis autorki tego dania. Jest nią pani Aleksandra Ziembina. Ponadto sałatka ta powinna być przygotowana z młodych ziemniaków, co nawet zachowało się w jej tytule, a który ja zmodyfikowałam, bo robiłam tę sałatkę dzisiaj, kiedy to młode ziemniaki są już tylko wspomnieniem. [ATTACH=full]35253[/ATTACH] Nie zaszkodziło to sałatce wcale, tym bardziej, że wybrałam odmianę sałatkową, która nie rozgotowuje się na papkę, zachowując jędrność. [B]Składniki[/B] 60 dkg ziemniaków równej wielkości 10 dkg sera rokpol 2 - 3 małe cebulki 1 czubata łyżka pestek dyni 1 pęczek posiekanego koperku 1 łyżka oliwy [B]Sos[/B] 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy w łupinach. Kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo siekamy jak najdrobniej i wkładamy do słoika typu twist, Do czosnku dodajemy sól i pieprz i wlewamy oliwę oraz ocet winny. Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, by składniki dokładnie się połączyły. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a gdy przestygną (ale nie ostygną), obieramy ze skórek, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do salaterki i polewamy sosem. Zanim ziemniaki ostygną, mocno rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej pestki dyni, po czym przekładamy je na talerzyk. Na patelnię wlewamy oliwę i rumienimy pokrojone w piórka cebule. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli pestki dyni. Chłodne ziemniaki posypujemy pokruszonym rokpolem i polewamy cebulką z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, mieszamy sałatkę z koperkiem. Tę sałatkę można wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą. Ja tego nie robiłam, a wyszła pyszna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Góralska sałatka ziemniaczana z rokpolem
Top
Bottom