- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
przpeis jest moja kompilacja kilku przepisow (m.in altona browna i arta smitha), ktore znalazlam szukajac sposobu na wykorzystanie szklanki kwasnej smietany.
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
2 żółtka
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szlanki maki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (mozna pominąć)
2 białka, ubite na miękką pianę.
Dobrze połączyć mokre składniki. Dobrze wymieszać suche. Połączyć suche z mokrymi - ale nie za długo (jak z muffinkami!). Wmieszać delikatnie pianę z białek
gofry są bardzo lekkie, chupiące i pyszne w środku. Można się było spodziewać, bo śmietana dobrze wpływa na naleśniki (przepis Neli Rubinstein) i na pankejki (przepis Iny Garten podany przez Paulę). Bardzo polecam. Nie mialam jak zrobić zdjecia, ale napewno to uzupełnię, bo z pewnością niebawem je powtórzę.
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
2 żółtka
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szlanki maki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (mozna pominąć)
2 białka, ubite na miękką pianę.
Dobrze połączyć mokre składniki. Dobrze wymieszać suche. Połączyć suche z mokrymi - ale nie za długo (jak z muffinkami!). Wmieszać delikatnie pianę z białek
gofry są bardzo lekkie, chupiące i pyszne w środku. Można się było spodziewać, bo śmietana dobrze wpływa na naleśniki (przepis Neli Rubinstein) i na pankejki (przepis Iny Garten podany przez Paulę). Bardzo polecam. Nie mialam jak zrobić zdjecia, ale napewno to uzupełnię, bo z pewnością niebawem je powtórzę.