gorfy lekkie i chrupiace na kwasnej smietanie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przpeis jest moja kompilacja kilku przepisow (m.in altona browna i arta smitha), ktore znalazlam szukajac sposobu na wykorzystanie szklanki kwasnej smietany.


1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
2 żółtka
3 łyżki oleju

1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szlanki maki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (mozna pominąć)

2 białka, ubite na miękką pianę.


Dobrze połączyć mokre składniki. Dobrze wymieszać suche. Połączyć suche z mokrymi - ale nie za długo (jak z muffinkami!). Wmieszać delikatnie pianę z białek

gofry są bardzo lekkie, chupiące i pyszne w środku. Można się było spodziewać, bo śmietana dobrze wpływa na naleśniki (przepis Neli Rubinstein) i na pankejki (przepis Iny Garten podany przez Paulę). Bardzo polecam. Nie mialam jak zrobić zdjecia, ale napewno to uzupełnię, bo z pewnością niebawem je powtórzę.
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
A nie ma sposobu na gofry bez gofrownicy?
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
eirl @ 1 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=553097A nie ma sposobu na gofry bez gofrownicy?
Pewnie nie ma.
Jak inaczej upiec wafla z tak głębokimi rowkami?
Cokolwiek by nie upiec z ciasta na gofry, ale bez gofrownicy - to już nie będa gofry.
icon_smile.gif
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
no tak.. ech
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy