Kasze, ryż - gotowanie:
Na sypko:
pęczak, kasza perłowa, ryż - 1 szklanka kaszy lub ryżu na 2,5 szkanki wody
kasza gryczana - 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody
kasza krakowska - 1 szklanka kaszy na 1,3 szklanki wody
Kasze przeznaczne do zup, w których powinny sięrozkleić , zalewa się zimną wodą
Kasze gotowane na sypko - wrzacą
a ja to robię tak: Kaszę lub ryż (zgodnie z podanymi wyżej proporcjami) wsypuję do osolonej wody, gotuję ok. 2 minut, zawijam ręcznik i pod kołdrę
Na sypko:
pęczak, kasza perłowa, ryż - 1 szklanka kaszy lub ryżu na 2,5 szkanki wody
kasza gryczana - 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody
kasza krakowska - 1 szklanka kaszy na 1,3 szklanki wody
Kasze przeznaczne do zup, w których powinny sięrozkleić , zalewa się zimną wodą
Kasze gotowane na sypko - wrzacą
a ja to robię tak: Kaszę lub ryż (zgodnie z podanymi wyżej proporcjami) wsypuję do osolonej wody, gotuję ok. 2 minut, zawijam ręcznik i pod kołdrę
