Dla mnie najprościej jest ugotować kurczaka (wybieram udka), tylko póżniej trudniej jest go zjeść. Więc sięgnęłam do mojej ulubionej książki, wydanej przez Agencję Muza i do tego mało smakowitego kawałka mięsa - dorobiłam sos. Wpisuję składniki dla całej rodziny (4 osoby) i dalej do tej ilości dostosowuję opis wykonania.
Składniki
-1 kurczak
- 1 por
- 1 marchewka
- 3 cebule
- 2 goździki
- 2 strąki chili
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka przypraw ziołowych (wzięłam z torebki - firmy Knorra)
- 2 strąki papryki (u mnie czerwone )
- 1 łyżka masła lub margaryny (u mnie masło)
- 1 likierowy kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy)
- pół szklanki świeżej śmietany (brałam 22 % )
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki sosu pieczeniowego w proszku (wzięłam ciemny, chociaż można pominąć)
Umytego kurczaka włożyć do garnka wraz z oczyszczonym porem i marchewką, 1 obraną cebulą, gożdzikami, chili, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać wodą, dodać przyprawy ziołowe, zagotować, gotować 25 minut (gotowałam ponad 40 minut na niewielkim ogniu), następnie wyjąć, ostudzić, podzielić, usuwając przy tym kości i skórę.
2 obrane cebule i strąki papryki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub margarynie. Dodać whisky i podpalić. Następnie dodać śmietanę, paprykę i sos w proszku, wymieszać, zagotować, włożyć mięso kurczaka i podgrzać.
Składniki
-1 kurczak
- 1 por
- 1 marchewka
- 3 cebule
- 2 goździki
- 2 strąki chili
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka przypraw ziołowych (wzięłam z torebki - firmy Knorra)
- 2 strąki papryki (u mnie czerwone )
- 1 łyżka masła lub margaryny (u mnie masło)
- 1 likierowy kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy)
- pół szklanki świeżej śmietany (brałam 22 % )
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki sosu pieczeniowego w proszku (wzięłam ciemny, chociaż można pominąć)
Umytego kurczaka włożyć do garnka wraz z oczyszczonym porem i marchewką, 1 obraną cebulą, gożdzikami, chili, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać wodą, dodać przyprawy ziołowe, zagotować, gotować 25 minut (gotowałam ponad 40 minut na niewielkim ogniu), następnie wyjąć, ostudzić, podzielić, usuwając przy tym kości i skórę.
2 obrane cebule i strąki papryki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub margarynie. Dodać whisky i podpalić. Następnie dodać śmietanę, paprykę i sos w proszku, wymieszać, zagotować, włożyć mięso kurczaka i podgrzać.