Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gotowany kurczak w sosie z papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1472362" data-attributes="member: 10341"><p>Dla mnie najprościej jest ugotować kurczaka (wybieram udka), tylko póżniej trudniej jest go zjeść. Więc sięgnęłam do mojej ulubionej książki, wydanej przez Agencję Muza i do tego mało smakowitego kawałka mięsa - dorobiłam sos. Wpisuję składniki dla całej rodziny (4 osoby) i dalej do tej ilości dostosowuję opis wykonania.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong>1 kurczak</p><p>- 1 por</p><p>- 1 marchewka</p><p>- 3 cebule</p><p>- 2 goździki</p><p>- 2 strąki chili</p><p>- 1 gałązka tymianku </p><p>- 1 liść laurowy</p><p>- 1 szklanka białego wina</p><p>- 1 łyżeczka przypraw ziołowych (wzięłam z torebki - firmy Knorra)</p><p>- 2 strąki papryki (u mnie czerwone )</p><p>- 1 łyżka masła lub margaryny (u mnie masło)</p><p>- 1 likierowy kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy)</p><p>- pół szklanki świeżej śmietany (brałam 22 % )</p><p>- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki</p><p>- 2 łyżeczki sosu pieczeniowego w proszku (wzięłam ciemny, chociaż można pominąć)</p><p></p><p>Umytego kurczaka włożyć do garnka wraz z oczyszczonym porem i marchewką, 1 obraną cebulą, gożdzikami, chili, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać wodą, dodać przyprawy ziołowe, zagotować, gotować 25 minut (gotowałam ponad 40 minut na niewielkim ogniu), następnie wyjąć, ostudzić, podzielić, usuwając przy tym kości i skórę.</p><p>2 obrane cebule i strąki papryki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub margarynie. Dodać whisky i podpalić. Następnie dodać śmietanę, paprykę i sos w proszku, wymieszać, zagotować, włożyć mięso kurczaka i podgrzać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1472362, member: 10341"] Dla mnie najprościej jest ugotować kurczaka (wybieram udka), tylko póżniej trudniej jest go zjeść. Więc sięgnęłam do mojej ulubionej książki, wydanej przez Agencję Muza i do tego mało smakowitego kawałka mięsa - dorobiłam sos. Wpisuję składniki dla całej rodziny (4 osoby) i dalej do tej ilości dostosowuję opis wykonania. [B]Składniki -[/B]1 kurczak - 1 por - 1 marchewka - 3 cebule - 2 goździki - 2 strąki chili - 1 gałązka tymianku - 1 liść laurowy - 1 szklanka białego wina - 1 łyżeczka przypraw ziołowych (wzięłam z torebki - firmy Knorra) - 2 strąki papryki (u mnie czerwone ) - 1 łyżka masła lub margaryny (u mnie masło) - 1 likierowy kieliszek whisky (nie miałam, więc dałam brandy) - pół szklanki świeżej śmietany (brałam 22 % ) - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 2 łyżeczki sosu pieczeniowego w proszku (wzięłam ciemny, chociaż można pominąć) Umytego kurczaka włożyć do garnka wraz z oczyszczonym porem i marchewką, 1 obraną cebulą, gożdzikami, chili, tymiankiem i liściem laurowym. Zalać wodą, dodać przyprawy ziołowe, zagotować, gotować 25 minut (gotowałam ponad 40 minut na niewielkim ogniu), następnie wyjąć, ostudzić, podzielić, usuwając przy tym kości i skórę. 2 obrane cebule i strąki papryki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub margarynie. Dodać whisky i podpalić. Następnie dodać śmietanę, paprykę i sos w proszku, wymieszać, zagotować, włożyć mięso kurczaka i podgrzać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gotowany kurczak w sosie z papryką
Bottom