Gramatka albo faramuszka z piwa

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Przepis na staropolską zupę postną według książki M.Lemnis, H.Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 1980 r.
Zupę robi się błyskawicznie i chociaż na to nie wygląda jest bardzo sycąca.

Składniki:

- 1 litr jasnego, lekkiego piwa
- 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
- 1 łyżka świeżego masła
- 1/3 łyżeczki kminku
- 5-8 dkg cukru
- szczypta soli
- 1/2 l wrzącej wody

IMG_0310a.JPG

Do garnka (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej) wlewamy piwo i zagotowujemy z chlebem, dodając masło, kminek, sól i cukier.
Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i rozcieńczamy wrzącą wodą.

I zupa gotowa...

IMG_0317a.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0310a.JPG
    IMG_0310a.JPG
    49 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0317a.JPG
    IMG_0317a.JPG
    31.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy