- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Przepis na staropolską zupę postną według książki M.Lemnis, H.Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 1980 r.
Zupę robi się błyskawicznie i chociaż na to nie wygląda jest bardzo sycąca.
Składniki:
- 1 litr jasnego, lekkiego piwa
- 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
- 1 łyżka świeżego masła
- 1/3 łyżeczki kminku
- 5-8 dkg cukru
- szczypta soli
- 1/2 l wrzącej wody
Do garnka (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej) wlewamy piwo i zagotowujemy z chlebem, dodając masło, kminek, sól i cukier.
Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i rozcieńczamy wrzącą wodą.
I zupa gotowa...

Zupę robi się błyskawicznie i chociaż na to nie wygląda jest bardzo sycąca.
Składniki:
- 1 litr jasnego, lekkiego piwa
- 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego
- 1 łyżka świeżego masła
- 1/3 łyżeczki kminku
- 5-8 dkg cukru
- szczypta soli
- 1/2 l wrzącej wody

Do garnka (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej) wlewamy piwo i zagotowujemy z chlebem, dodając masło, kminek, sól i cukier.
Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i rozcieńczamy wrzącą wodą.
I zupa gotowa...
