Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gramatka albo faramuszka z piwa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 852712" data-attributes="member: 12418"><p>Przepis na staropolską zupę postną według książki M.Lemnis, H.Vitry &quot;W staropolskiej kuchni i przy polskim stole&quot; 1980 r.</p><p>Zupę robi się błyskawicznie i chociaż na to nie wygląda jest bardzo sycąca.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>- 1 litr jasnego, lekkiego piwa</p><p>- 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego</p><p>- 1 łyżka świeżego masła</p><p>- 1/3 łyżeczki kminku</p><p>- 5-8 dkg cukru</p><p>- szczypta soli</p><p>- 1/2 l wrzącej wody</p><p></p><p>[ATTACH=full]41364[/ATTACH]</p><p></p><p>Do garnka (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej) wlewamy piwo i zagotowujemy z chlebem, dodając masło, kminek, sól i cukier.</p><p>Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i rozcieńczamy wrzącą wodą.</p><p></p><p>I zupa gotowa...</p><p></p><p>[ATTACH=full]41365[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 852712, member: 12418"] Przepis na staropolską zupę postną według książki M.Lemnis, H.Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 1980 r. Zupę robi się błyskawicznie i chociaż na to nie wygląda jest bardzo sycąca. [B]Składniki:[/B] - 1 litr jasnego, lekkiego piwa - 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego - 1 łyżka świeżego masła - 1/3 łyżeczki kminku - 5-8 dkg cukru - szczypta soli - 1/2 l wrzącej wody [ATTACH=full]41364[/ATTACH] Do garnka (emaliowanego lub ze stali nierdzewnej) wlewamy piwo i zagotowujemy z chlebem, dodając masło, kminek, sól i cukier. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i rozcieńczamy wrzącą wodą. I zupa gotowa... [ATTACH=full]41365[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gramatka albo faramuszka z piwa
Top
Bottom