- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Wpisuję na prośbę mimi33.
Jeżeli identyczny przepis już tu jest to proszę o połaczenie.
Ja zawsze robię dużą porcję:
1 kg mięsa mielonego(ja zawsze daję łopatkę wieprzową)
1 kg kapusty pekińskiej(zamiennie można użyć włoskiej)
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
kostka rosołowa,wegeta,sól,pieprz
koperek
koncentrat pomidorowy
śmietana 18%
olej do obsmażenia granatów
Z tych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 20-22 całkiem spore granaty.
Kapustę pokroić(jak do surówki),zalać posolonym wrzątkiem i obgotować żeby zmiękła.Wylać na sito,po przestudzeniu odcisnąc wodę.
Do mielonego mięsa dodać kapustę,jajka,mannę,koperek.Doprawić do smaku .Dokładnie wyrobić.Masę mięsną pozostawić na godzinkę lub więcej w lodówce(czasami mieszam wieczorem,a formuję dopiero drugiego dnia).Następnie formować kule (czyt.pulpety,granaty)i obtaczać w mące(po połowie pszenna i ziemniaczana)Granaty obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla,zalać wodą, tak aby je całkowicie zakryła.Dodać kostkę rosołową,trochę wegety.Dusić ok 30-40 min na wolnym ogniu.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,zagęścić zawiesiną ze śmietany i mąki.Sos doprawić do smaku wedle uznania.(Ja przed robieniem sosu przekładam granato-pulpety do drugiego garnka,aby mi się nie rozlatywały w czasie mieszania i dopiero wtedy zalewam gotowym sosem)
Podawać z ziemniakami,ryżem lub kaszą.

Jeżeli identyczny przepis już tu jest to proszę o połaczenie.
Ja zawsze robię dużą porcję:
1 kg mięsa mielonego(ja zawsze daję łopatkę wieprzową)
1 kg kapusty pekińskiej(zamiennie można użyć włoskiej)
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
kostka rosołowa,wegeta,sól,pieprz
koperek
koncentrat pomidorowy
śmietana 18%
olej do obsmażenia granatów
Z tych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 20-22 całkiem spore granaty.
Kapustę pokroić(jak do surówki),zalać posolonym wrzątkiem i obgotować żeby zmiękła.Wylać na sito,po przestudzeniu odcisnąc wodę.
Do mielonego mięsa dodać kapustę,jajka,mannę,koperek.Doprawić do smaku .Dokładnie wyrobić.Masę mięsną pozostawić na godzinkę lub więcej w lodówce(czasami mieszam wieczorem,a formuję dopiero drugiego dnia).Następnie formować kule (czyt.pulpety,granaty)i obtaczać w mące(po połowie pszenna i ziemniaczana)Granaty obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla,zalać wodą, tak aby je całkowicie zakryła.Dodać kostkę rosołową,trochę wegety.Dusić ok 30-40 min na wolnym ogniu.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,zagęścić zawiesiną ze śmietany i mąki.Sos doprawić do smaku wedle uznania.(Ja przed robieniem sosu przekładam granato-pulpety do drugiego garnka,aby mi się nie rozlatywały w czasie mieszania i dopiero wtedy zalewam gotowym sosem)
Podawać z ziemniakami,ryżem lub kaszą.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: