Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Granaty z kapustą pekińską*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neteczka" data-source="post: 1266006" data-attributes="member: 33425"><p>Wpisuję na prośbę mimi33.</p><p>Jeżeli identyczny przepis już tu jest to proszę o połaczenie.</p><p></p><p></p><p>Ja zawsze robię dużą porcję:</p><p></p><p>1 kg mięsa mielonego(ja zawsze daję łopatkę wieprzową)</p><p>1 kg kapusty pekińskiej(zamiennie można użyć włoskiej)</p><p>2 jajka</p><p>3 łyżki kaszy manny</p><p>kostka rosołowa,wegeta,sól,pieprz</p><p>koperek</p><p>koncentrat pomidorowy</p><p>śmietana 18%</p><p>olej do obsmażenia granatów</p><p></p><p>Z tych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 20-22 całkiem spore granaty.</p><p></p><p></p><p>Kapustę pokroić(jak do surówki),zalać posolonym wrzątkiem i obgotować żeby zmiękła.Wylać na sito,po przestudzeniu odcisnąc wodę.</p><p>Do mielonego mięsa dodać kapustę,jajka,mannę,koperek.Doprawić do smaku .Dokładnie wyrobić.Masę mięsną pozostawić na godzinkę lub więcej w lodówce(czasami mieszam wieczorem,a formuję dopiero drugiego dnia).Następnie formować kule (czyt.pulpety,granaty)i obtaczać w mące(po połowie pszenna i ziemniaczana)Granaty obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla,zalać wodą, tak aby je całkowicie zakryła.Dodać kostkę rosołową,trochę wegety.Dusić ok 30-40 min na wolnym ogniu.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,zagęścić zawiesiną ze śmietany i mąki.Sos doprawić do smaku wedle uznania.(Ja przed robieniem sosu przekładam granato-pulpety do drugiego garnka,aby mi się nie rozlatywały w czasie mieszania i dopiero wtedy zalewam gotowym sosem)</p><p>Podawać z ziemniakami,ryżem lub kaszą.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]71675[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]71676[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neteczka, post: 1266006, member: 33425"] Wpisuję na prośbę mimi33. Jeżeli identyczny przepis już tu jest to proszę o połaczenie. Ja zawsze robię dużą porcję: 1 kg mięsa mielonego(ja zawsze daję łopatkę wieprzową) 1 kg kapusty pekińskiej(zamiennie można użyć włoskiej) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny kostka rosołowa,wegeta,sól,pieprz koperek koncentrat pomidorowy śmietana 18% olej do obsmażenia granatów Z tych proporcji wychodzi mi zazwyczaj 20-22 całkiem spore granaty. Kapustę pokroić(jak do surówki),zalać posolonym wrzątkiem i obgotować żeby zmiękła.Wylać na sito,po przestudzeniu odcisnąc wodę. Do mielonego mięsa dodać kapustę,jajka,mannę,koperek.Doprawić do smaku .Dokładnie wyrobić.Masę mięsną pozostawić na godzinkę lub więcej w lodówce(czasami mieszam wieczorem,a formuję dopiero drugiego dnia).Następnie formować kule (czyt.pulpety,granaty)i obtaczać w mące(po połowie pszenna i ziemniaczana)Granaty obsmażyć na oleju,przełożyć do rondla,zalać wodą, tak aby je całkowicie zakryła.Dodać kostkę rosołową,trochę wegety.Dusić ok 30-40 min na wolnym ogniu.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,zagęścić zawiesiną ze śmietany i mąki.Sos doprawić do smaku wedle uznania.(Ja przed robieniem sosu przekładam granato-pulpety do drugiego garnka,aby mi się nie rozlatywały w czasie mieszania i dopiero wtedy zalewam gotowym sosem) Podawać z ziemniakami,ryżem lub kaszą. [ATTACH=full]71675[/ATTACH] [ATTACH=full]71676[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Granaty z kapustą pekińską*
Bottom