Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Gratin Dauphinois
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 935576" data-attributes="member: 1142"><p>Jedna z wersji tego regionalnego dania z Dauphine, moja ulubiona - z serem Gruyere.</p><p></p><p><strong>1 kg maczystych ziemniakow</strong></p><p><strong>2 zabki czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>65g startego Gruyere</strong></p><p><strong>szczypta galki muszkatolowej</strong></p><p><strong>315g smietanki kremowki</strong></p><p><strong>125ml mleka</strong></p><p><strong>sol i pieprz</strong></p><p><strong>maslo</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 170C. Obrane ziemniaki tne w cieniutkie talarki na mandolinie. Naczynie do zapiekania smaruje maslem i warstwami ukladam przygotowane ziemniaki, obsypujac kazda wartste czosnkiem, startym serem, galka, sola i pieprzem (mozna dodac ulubione ziola). Calosc polewam smietanka z mlekiem. Wierzch posypuje serem i wstawiam do pieca . Pieke okolo godziny, az plyn calkowiecie zostanie wchloniety przez ziemniaki. Gdyby wierzch brazowil sie zanadto, przykrywam folia aluminiowa. Wyjmuje z pieca i obowiazkowo zostawiam ziemniaki na 10 minut przed podaniem.</p><p></p><p>Palce lizac!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 935576, member: 1142"] Jedna z wersji tego regionalnego dania z Dauphine, moja ulubiona - z serem Gruyere. [B]1 kg maczystych ziemniakow 2 zabki czosnku, zmiazdzone 65g startego Gruyere szczypta galki muszkatolowej 315g smietanki kremowki 125ml mleka sol i pieprz maslo[/B] Piec rozgrzewam do 170C. Obrane ziemniaki tne w cieniutkie talarki na mandolinie. Naczynie do zapiekania smaruje maslem i warstwami ukladam przygotowane ziemniaki, obsypujac kazda wartste czosnkiem, startym serem, galka, sola i pieprzem (mozna dodac ulubione ziola). Calosc polewam smietanka z mlekiem. Wierzch posypuje serem i wstawiam do pieca . Pieke okolo godziny, az plyn calkowiecie zostanie wchloniety przez ziemniaki. Gdyby wierzch brazowil sie zanadto, przykrywam folia aluminiowa. Wyjmuje z pieca i obowiazkowo zostawiam ziemniaki na 10 minut przed podaniem. Palce lizac! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Gratin Dauphinois
Top
Bottom