- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Pyszne, kolorowe i aromatyczne gratin, ktore moze stanowic danie samo w sobie lub byc dodatkiem do ryb, jagniecych kotletow, burgerow wolowych etc.
1kg slodkich ziemniakow, obranych, pokrojonych na cieniutkie plasterki na mandolinie
1 cebula, pokrojona w drobna kostke
500g szpinaku
400ml smietany lub kombinacji smietanki i smietany, pol na pol
2-3 zabki czosnku, przekrojone na cwiartki
2-3 galazki tymianku
sol, pieprz
galka muszkatolowa
maslo/ghee
200g koziego sera
25g startego sera Cheddar
Piec rozgrzalam do 200C. Zaroodporne naczynie wysmarowalam maslem.
Smietanki wlalam do rondla, dodalam czosnek i tymianek, doprowadzilam do prawie wrzenia, doprawilam sola i pieprzem, odstawilam do naparzenia.
Na masle zeszklilam cebulke, dodalam liscie szpinaku, gdy zwiedly, zdjelam z ognia, doprawilam calosc sola, pieprzem i galka.
Na dnie naczynia ulozylam plasterki slodkich ziemniakow (polowe) oproszajac kazda warstwe odrobina soli i pieprzu. Na to wylozylam szpinak z cebulka, pokruszylam ser, lekko wgniotlam go w szpinak. Na serze ulozylam kolejne warstwy ziemniakow. Calosc zalalam smietanka (przez sito), posypalam startym serem. Pieklam 45 min.
1kg slodkich ziemniakow, obranych, pokrojonych na cieniutkie plasterki na mandolinie
1 cebula, pokrojona w drobna kostke
500g szpinaku
400ml smietany lub kombinacji smietanki i smietany, pol na pol
2-3 zabki czosnku, przekrojone na cwiartki
2-3 galazki tymianku
sol, pieprz
galka muszkatolowa
maslo/ghee
200g koziego sera
25g startego sera Cheddar
Piec rozgrzalam do 200C. Zaroodporne naczynie wysmarowalam maslem.
Smietanki wlalam do rondla, dodalam czosnek i tymianek, doprowadzilam do prawie wrzenia, doprawilam sola i pieprzem, odstawilam do naparzenia.
Na masle zeszklilam cebulke, dodalam liscie szpinaku, gdy zwiedly, zdjelam z ognia, doprawilam calosc sola, pieprzem i galka.
Na dnie naczynia ulozylam plasterki slodkich ziemniakow (polowe) oproszajac kazda warstwe odrobina soli i pieprzu. Na to wylozylam szpinak z cebulka, pokruszylam ser, lekko wgniotlam go w szpinak. Na serze ulozylam kolejne warstwy ziemniakow. Calosc zalalam smietanka (przez sito), posypalam startym serem. Pieklam 45 min.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: