Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Gratin ze slodkich ziemniakow i szpinaku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1524979" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszne, kolorowe i aromatyczne gratin, ktore moze stanowic danie samo w sobie lub byc dodatkiem do ryb, jagniecych kotletow, burgerow wolowych etc.</p><p></p><p><strong>1kg slodkich ziemniakow, obranych, pokrojonych na cieniutkie plasterki na mandolinie</strong></p><p><strong>1 cebula, pokrojona w drobna kostke</strong></p><p><strong>500g szpinaku</strong></p><p><strong>400ml smietany lub kombinacji smietanki i smietany, pol na pol</strong></p><p><strong>2-3 zabki czosnku, przekrojone na cwiartki</strong></p><p><strong>2-3 galazki tymianku</strong></p><p><strong>sol, pieprz</strong></p><p><strong>galka muszkatolowa</strong></p><p><strong>maslo/ghee</strong></p><p><strong>200g koziego sera</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>25g startego sera Cheddar</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 200C. Zaroodporne naczynie wysmarowalam maslem.</p><p></p><p>Smietanki wlalam do rondla, dodalam czosnek i tymianek, doprowadzilam do prawie wrzenia, doprawilam sola i pieprzem, odstawilam do naparzenia.</p><p></p><p>Na masle zeszklilam cebulke, dodalam liscie szpinaku, gdy zwiedly, zdjelam z ognia, doprawilam calosc sola, pieprzem i galka. </p><p></p><p>Na dnie naczynia ulozylam plasterki slodkich ziemniakow (polowe) oproszajac kazda warstwe odrobina soli i pieprzu. Na to wylozylam szpinak z cebulka, pokruszylam ser, lekko wgniotlam go w szpinak. Na serze ulozylam kolejne warstwy ziemniakow. Calosc zalalam smietanka (przez sito), posypalam startym serem. Pieklam 45 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1524979, member: 1142"] Pyszne, kolorowe i aromatyczne gratin, ktore moze stanowic danie samo w sobie lub byc dodatkiem do ryb, jagniecych kotletow, burgerow wolowych etc. [B]1kg slodkich ziemniakow, obranych, pokrojonych na cieniutkie plasterki na mandolinie 1 cebula, pokrojona w drobna kostke 500g szpinaku 400ml smietany lub kombinacji smietanki i smietany, pol na pol 2-3 zabki czosnku, przekrojone na cwiartki 2-3 galazki tymianku sol, pieprz galka muszkatolowa maslo/ghee 200g koziego sera 25g startego sera Cheddar[/B] Piec rozgrzalam do 200C. Zaroodporne naczynie wysmarowalam maslem. Smietanki wlalam do rondla, dodalam czosnek i tymianek, doprowadzilam do prawie wrzenia, doprawilam sola i pieprzem, odstawilam do naparzenia. Na masle zeszklilam cebulke, dodalam liscie szpinaku, gdy zwiedly, zdjelam z ognia, doprawilam calosc sola, pieprzem i galka. Na dnie naczynia ulozylam plasterki slodkich ziemniakow (polowe) oproszajac kazda warstwe odrobina soli i pieprzu. Na to wylozylam szpinak z cebulka, pokruszylam ser, lekko wgniotlam go w szpinak. Na serze ulozylam kolejne warstwy ziemniakow. Calosc zalalam smietanka (przez sito), posypalam startym serem. Pieklam 45 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Gratin ze slodkich ziemniakow i szpinaku
Top
Bottom