Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Gravlax plus sos (marinik)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39289" data-attributes="member: 36"><p><strong>GRAVLAX</strong></p><p>- 2 surowe płaty łososia, </p><p>- 2 łyżki soli, </p><p>- 2 łyżki cukru, </p><p>- 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu, </p><p>- 1 łyżka aromatycznej wódki (np. orzechówka, żołądkowa-gorzka), </p><p>- 1 pęczek koperku. </p><p></p><p>Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Łososia (ze skórą) polać wódką a następnie posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu). Koperek posiekać i połową ilości posypać płaty łososia. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny obciążając całość czymś ciężkim (puści sok). </p><p>Po upływie doby wyjąć z folii, zebrać nożem koperek i pokroić na plastry. </p><p></p><p>Podawać s sosem sporządzonym z następujących składników: </p><p></p><p><strong>SOS DO GRAVLAX</strong></p><p>- 2 łyżki oliwy, </p><p>- łyżka soku z cytryny, </p><p>- łyżka musztardy, </p><p>- 1/2 łyżeczki maggi, </p><p>- 1/2 łyżeczki miodu, </p><p>- pozostała ilość koperku </p><p>- ew. sól - do smaku </p><p></p><p>Do tego koniecznie białe pszenne pieczywo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39289, member: 36"] [B]GRAVLAX[/B] - 2 surowe płaty łososia, - 2 łyżki soli, - 2 łyżki cukru, - 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu, - 1 łyżka aromatycznej wódki (np. orzechówka, żołądkowa-gorzka), - 1 pęczek koperku. Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Łososia (ze skórą) polać wódką a następnie posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu). Koperek posiekać i połową ilości posypać płaty łososia. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny obciążając całość czymś ciężkim (puści sok). Po upływie doby wyjąć z folii, zebrać nożem koperek i pokroić na plastry. Podawać s sosem sporządzonym z następujących składników: [B]SOS DO GRAVLAX[/B] - 2 łyżki oliwy, - łyżka soku z cytryny, - łyżka musztardy, - 1/2 łyżeczki maggi, - 1/2 łyżeczki miodu, - pozostała ilość koperku - ew. sól - do smaku Do tego koniecznie białe pszenne pieczywo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Gravlax plus sos (marinik)*
Top
Bottom