Robiłam je raz, jakiś czas temu i wszystkim smakowały. Przepis, jak większość moich kulinariów, zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja", tym razem w opracowaniu Marii Lemnis. Co to są melomakarona? Muszę tutaj przytoczyć wstęp do tego przepisu, a mianowicie:Gdy grecka gospodyni piecze w piekarniku słynne melomakarona, to cały dom wypełnia korzenny, piernikowy zapach. Melomakarona są dalekimi krewnymi naszych pierników, być może nawet ich starożytnym pierwowzorem, jako że fala słodyczy, która po wyprawach krzyżowych ogarnęła kuchnię europejską - przyszła ze Wschodu. A więc do dzieła.
Składniki na ciasto
2 filiżanki lekko podgrzanej oliwy z oliwek
1 filiżanka cukru
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka zmielonych gożdzików
1/2 filiżanki mleka
1/2 filiżanki koniaku lub brandy
6 czubatych filiżanek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop
1 1/2 filiżanki miodu
1 1/2 filiżanki cukru
1 filiżanka wody
Ponadto
drobno posiekane migdały lub orzechy do posypania
W kamionkowej misce ubijamy sprężyną podgrzaną oliwę tak długo, aż oliwa zbieleje. Wówczas dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, gożdziki - wszystkie te składniki ucieramy jeszcze przez 10 minut, po czym dodajemy mleko, koniak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdyby ciasto było za wolne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez 20 minut, po czym formujemy z niego małe jajka, które układamy na natłuszczonej blasze i lekko spłaszczamy. Melomakarona pieczemy w średnio gorącym piekarniku (180 st.) 30 - 40 minut. Upieczone zdejmujemy z blachy i ochładzamy.
Na syrop gotujemy przez 15 minut miód, cukier i wodę.
W gorącym, ale nie wrzącym, syropie zanurzamy na łyżce cedzakowej po 2 - 3 melomakarona i wyjmujemy je po około 5 sekundach. Układamy je na płaskim talerzu i natychmiast posypujemy drobno posiekanymi migdałami lub orzechami (ja robiłam wersję z orzechami).
Melomakarona nie muszą dojrzewać do spożycia, jak niektóre nasze pierniki, przygotowuje się je tuz przed świętami, bo jak ładnie napisała Maria Lemnis: I w Grecji w okresie poprzedzającym bezpośrednio Boże Narodzenie, dolatuja z kuchni zapachy zbliżone do tych, jakimi oddychają nasze polskie kuchnie.
Składniki na ciasto
2 filiżanki lekko podgrzanej oliwy z oliwek
1 filiżanka cukru
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka zmielonych gożdzików
1/2 filiżanki mleka
1/2 filiżanki koniaku lub brandy
6 czubatych filiżanek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop
1 1/2 filiżanki miodu
1 1/2 filiżanki cukru
1 filiżanka wody
Ponadto
drobno posiekane migdały lub orzechy do posypania
W kamionkowej misce ubijamy sprężyną podgrzaną oliwę tak długo, aż oliwa zbieleje. Wówczas dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, gożdziki - wszystkie te składniki ucieramy jeszcze przez 10 minut, po czym dodajemy mleko, koniak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdyby ciasto było za wolne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez 20 minut, po czym formujemy z niego małe jajka, które układamy na natłuszczonej blasze i lekko spłaszczamy. Melomakarona pieczemy w średnio gorącym piekarniku (180 st.) 30 - 40 minut. Upieczone zdejmujemy z blachy i ochładzamy.
Na syrop gotujemy przez 15 minut miód, cukier i wodę.
W gorącym, ale nie wrzącym, syropie zanurzamy na łyżce cedzakowej po 2 - 3 melomakarona i wyjmujemy je po około 5 sekundach. Układamy je na płaskim talerzu i natychmiast posypujemy drobno posiekanymi migdałami lub orzechami (ja robiłam wersję z orzechami).
Melomakarona nie muszą dojrzewać do spożycia, jak niektóre nasze pierniki, przygotowuje się je tuz przed świętami, bo jak ładnie napisała Maria Lemnis: I w Grecji w okresie poprzedzającym bezpośrednio Boże Narodzenie, dolatuja z kuchni zapachy zbliżone do tych, jakimi oddychają nasze polskie kuchnie.