Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Greckie melomakarona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 777080" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Robiłam je raz, jakiś czas temu i wszystkim smakowały. Przepis, jak większość moich kulinariów, zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, tym razem w opracowaniu Marii Lemnis. Co to są melomakarona? Muszę tutaj przytoczyć wstęp</span> do tego przepisu, a mianowicie:Gdy grecka gospodyni piecze w piekarniku słynne melomakarona, to cały dom wypełnia korzenny, piernikowy zapach. Melomakarona są dalekimi krewnymi naszych pierników, być może nawet ich starożytnym pierwowzorem, jako że fala słodyczy, która po wyprawach krzyżowych ogarnęła kuchnię europejską - przyszła ze Wschodu. A więc do dzieła.</p><p></p><p><strong>Składniki na ciasto</strong></p><p>2 filiżanki lekko podgrzanej oliwy z oliwek</p><p>1 filiżanka cukru</p><p>skórka otarta z pomarańczy</p><p>sok wyciśnięty z 2 pomarańczy</p><p>1 łyżka mielonego cynamonu</p><p>1 łyżka zmielonych gożdzików</p><p>1/2 filiżanki mleka</p><p>1/2 filiżanki koniaku lub brandy</p><p>6 czubatych filiżanek mąki krupczatki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p><strong>Syrop</strong></p><p>1 1/2 filiżanki miodu</p><p>1 1/2 filiżanki cukru </p><p>1 filiżanka wody</p><p></p><p><strong>Ponadto</strong></p><p>drobno posiekane migdały lub orzechy do posypania</p><p></p><p>W kamionkowej misce ubijamy sprężyną podgrzaną oliwę tak długo, aż oliwa zbieleje. Wówczas dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, gożdziki - wszystkie te składniki ucieramy jeszcze przez 10 minut, po czym dodajemy mleko, koniak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdyby ciasto było za wolne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez 20 minut, po czym formujemy z niego małe jajka, które układamy na natłuszczonej blasze i lekko spłaszczamy. Melomakarona pieczemy w średnio gorącym piekarniku (180 st.) 30 - 40 minut. Upieczone zdejmujemy z blachy i ochładzamy.</p><p>Na syrop gotujemy przez 15 minut miód, cukier i wodę. </p><p>W gorącym, ale nie wrzącym, syropie zanurzamy na łyżce cedzakowej po 2 - 3 melomakarona i wyjmujemy je po około 5 sekundach. Układamy je na płaskim talerzu i natychmiast posypujemy drobno posiekanymi migdałami lub orzechami (ja robiłam wersję z orzechami).</p><p>Melomakarona nie muszą dojrzewać do spożycia, jak niektóre nasze pierniki, przygotowuje się je tuz przed świętami, bo jak ładnie napisała Maria Lemnis: I w Grecji w okresie poprzedzającym bezpośrednio Boże Narodzenie, dolatuja z kuchni zapachy zbliżone do tych, jakimi oddychają nasze polskie kuchnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 777080, member: 10341"] [SIZE=10]Robiłam je raz, jakiś czas temu i wszystkim smakowały. Przepis, jak większość moich kulinariów, zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja", tym razem w opracowaniu Marii Lemnis. Co to są melomakarona? Muszę tutaj przytoczyć wstęp[/SIZE] do tego przepisu, a mianowicie:Gdy grecka gospodyni piecze w piekarniku słynne melomakarona, to cały dom wypełnia korzenny, piernikowy zapach. Melomakarona są dalekimi krewnymi naszych pierników, być może nawet ich starożytnym pierwowzorem, jako że fala słodyczy, która po wyprawach krzyżowych ogarnęła kuchnię europejską - przyszła ze Wschodu. A więc do dzieła. [B]Składniki na ciasto[/B] 2 filiżanki lekko podgrzanej oliwy z oliwek 1 filiżanka cukru skórka otarta z pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka zmielonych gożdzików 1/2 filiżanki mleka 1/2 filiżanki koniaku lub brandy 6 czubatych filiżanek mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia [B]Syrop[/B] 1 1/2 filiżanki miodu 1 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka wody [B]Ponadto[/B] drobno posiekane migdały lub orzechy do posypania W kamionkowej misce ubijamy sprężyną podgrzaną oliwę tak długo, aż oliwa zbieleje. Wówczas dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, gożdziki - wszystkie te składniki ucieramy jeszcze przez 10 minut, po czym dodajemy mleko, koniak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdyby ciasto było za wolne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez 20 minut, po czym formujemy z niego małe jajka, które układamy na natłuszczonej blasze i lekko spłaszczamy. Melomakarona pieczemy w średnio gorącym piekarniku (180 st.) 30 - 40 minut. Upieczone zdejmujemy z blachy i ochładzamy. Na syrop gotujemy przez 15 minut miód, cukier i wodę. W gorącym, ale nie wrzącym, syropie zanurzamy na łyżce cedzakowej po 2 - 3 melomakarona i wyjmujemy je po około 5 sekundach. Układamy je na płaskim talerzu i natychmiast posypujemy drobno posiekanymi migdałami lub orzechami (ja robiłam wersję z orzechami). Melomakarona nie muszą dojrzewać do spożycia, jak niektóre nasze pierniki, przygotowuje się je tuz przed świętami, bo jak ładnie napisała Maria Lemnis: I w Grecji w okresie poprzedzającym bezpośrednio Boże Narodzenie, dolatuja z kuchni zapachy zbliżone do tych, jakimi oddychają nasze polskie kuchnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Greckie melomakarona
Top
Bottom