Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Greckie roladki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 117702" data-attributes="member: 30"><p><strong>Greckie roladki</strong></p><p></p><p>Filety z piersi kurczaka nadziane pikantna pasta, serem feta i szpinakiem, podane w sosie z bialego wina i pieczarek</p><p></p><p> 2 duze filety z piersi kurczaka</p><p>100 g pokruszonego sera feta</p><p>8 duzych lisci szpinaku, bez ogonkow</p><p></p><p>10 sporych pieczarek, cieniutko pokrojonych</p><p>4 lyzki posiekanej cebuli</p><p>2 posiekane zabki czosnku</p><p>1 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina</p><p>2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki)</p><p>2 lyzeczki maki ziemniaczanej</p><p>1/4 szklanki wody</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>4 lyzki orzeszkow piniowych</p><p>3 listki swiezej bazylii lub 1/2 lyzeczki suchej</p><p>1/2 lyzeczki suchego oregano</p><p>3 duze posiekane zabki czosnku</p><p>1/2 lyzeczki swiezo zmielonego czarnego pieprzu</p><p>3 lyzki czarnych oliwek (Kalamata)</p><p>1 lyzeczka oliwki</p><p></p><p>Przygotowac nadzienie - wszystkie skladniki (oprocz oliwki) dobrze posiekac do uzyskania konsystencji grubszej bulki tartej, dodac lyzeczke oliwki i wymieszac (mozna zrobic to w malym malakserze). Przekroic filety horyzontalnie, tworzac 4 kotlety - lekko ubic aby byly rownej grubosci. Posypac filety serem feta, posmarowac nadzieniem, ulozyc po 2 listki szpinaku i dosc ciasno zwinac, spiac wykalaczkami aby nadzienie nie wyplynelo w czasie gotowania. W rondlu rozgrzac 1-2 lyzki oliwki i obsmazyc roladki na rumiano ze wszystkich stron, przelozyc na talerz i trzymac w cieple, a do rondla wlac biale wino i na duzym ogniu zredukowac do polowy. Zmniejszyc ogien, dodac cebule, czosnek i pieczarki i dusic w sosie przez okolo 3-5 minut, wlac rosol i zagotowac. Dodac roladki i dusic przykryte na malym ogniu przez 20 minut, odwracajac je w polowie duszenia. Roladki wyjac z sosu na talerz, sos w tym momencie mozna zredukowac o polowe lub zagescic go maka ziemniaczana wymieszana z zimna woda. Polac roladki na talerzu polowa sosu, posypac zielona pietruszka i odrobinka pokruszonej fety, reszte sosu podac osobno. </p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>Swietne z kuskusem, ziemniaczkami po grecku lub chlebkiem pita i grecka salatka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 117702, member: 30"] [B]Greckie roladki[/B] Filety z piersi kurczaka nadziane pikantna pasta, serem feta i szpinakiem, podane w sosie z bialego wina i pieczarek 2 duze filety z piersi kurczaka 100 g pokruszonego sera feta 8 duzych lisci szpinaku, bez ogonkow 10 sporych pieczarek, cieniutko pokrojonych 4 lyzki posiekanej cebuli 2 posiekane zabki czosnku 1 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina 2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki) 2 lyzeczki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody Nadzienie: 4 lyzki orzeszkow piniowych 3 listki swiezej bazylii lub 1/2 lyzeczki suchej 1/2 lyzeczki suchego oregano 3 duze posiekane zabki czosnku 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego czarnego pieprzu 3 lyzki czarnych oliwek (Kalamata) 1 lyzeczka oliwki Przygotowac nadzienie - wszystkie skladniki (oprocz oliwki) dobrze posiekac do uzyskania konsystencji grubszej bulki tartej, dodac lyzeczke oliwki i wymieszac (mozna zrobic to w malym malakserze). Przekroic filety horyzontalnie, tworzac 4 kotlety - lekko ubic aby byly rownej grubosci. Posypac filety serem feta, posmarowac nadzieniem, ulozyc po 2 listki szpinaku i dosc ciasno zwinac, spiac wykalaczkami aby nadzienie nie wyplynelo w czasie gotowania. W rondlu rozgrzac 1-2 lyzki oliwki i obsmazyc roladki na rumiano ze wszystkich stron, przelozyc na talerz i trzymac w cieple, a do rondla wlac biale wino i na duzym ogniu zredukowac do polowy. Zmniejszyc ogien, dodac cebule, czosnek i pieczarki i dusic w sosie przez okolo 3-5 minut, wlac rosol i zagotowac. Dodac roladki i dusic przykryte na malym ogniu przez 20 minut, odwracajac je w polowie duszenia. Roladki wyjac z sosu na talerz, sos w tym momencie mozna zredukowac o polowe lub zagescic go maka ziemniaczana wymieszana z zimna woda. Polac roladki na talerzu polowa sosu, posypac zielona pietruszka i odrobinka pokruszonej fety, reszte sosu podac osobno. dodatkowe informacje Swietne z kuskusem, ziemniaczkami po grecku lub chlebkiem pita i grecka salatka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Greckie roladki
Top
Bottom