Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Grejpfrutowy sernik na zimno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1131459" data-attributes="member: 23623"><p>Grejpfrutowy sernik na zimno</p><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie</p><p>Robiłam w tortownicy o śr. 21 cm.</p><p></p><p>Spód:</p><p></p><p> 1/4 kostki masła (dałam ok. 1/2 kostki),</p><p> 30 dag herbatników (dałam Szkolne),</p><p> torebka (10 dag) gotowej polewy czekoladowej,</p><p> *łyżeczka kakao</p><p></p><p></p><p>Na taką wielkość tortownicy można by zrobić spokojnie połowę porcji.</p><p></p><p>Masa serowa:</p><p></p><p> 1/2 kg mielonego białego sera,</p><p> 250 ml śmietany kremówki,</p><p> 3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1 szklankę),</p><p> 5 łyżeczek żelatyny,</p><p> 1/4 szklanki soku z czerwonego grejpfruta (dałam trochę więcej)</p><p></p><p>Masa budyniowa:</p><p></p><p> 2 grejpfruty (nie użyłam),</p><p> 250 ml mleka,</p><p> 250 ml soku z czerwonego grejpfruta,</p><p> op. budyniu waniliowego bez cukru,</p><p> 3 łyżki masła,</p><p> 3 łyżki cukru pudru,</p><p> *kilka kropel czerwonego barwnika</p><p></p><p>Opcjonalnie:</p><p></p><p> *galaretka czerwona</p><p></p><p></p><p>Spód: masło stopić, wymieszać ze stopioną polewą i pokruszonymi herbatnikami oraz z kakao. Masę nałożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.</p><p></p><p>Masa serowa: sok z grejpfruta podgrzać, rozpuścić w nim połowę cukru pudru i żelatynę. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru. Ser zmiksować z rozpuszczoną żelatyną (przestudzoną ale płynną), wymieszać ze śmietaną, wyłożyć na spód, chłodzić 1 godzinę.</p><p></p><p>Masa budyniowa: grejpfruty obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki (pominęłam). Proszek budyniowy wymieszać z sokiem grejpfrutowym. Mleko zagotować z cukrem, wlać wymieszany z sokiem proszek budyniowy oraz barwnik*. Mieszając zagotować ponownie. Dodać masło, nieco przestudzić mieszając.</p><p></p><p>Lekko stężały budyń wylać na masę serową. Na wierzchu ułożyć cząstki grejpfruta (pominęłam, ale za to całość zalałam tężejącą galaretką). Wstawić do lodówki na 2 godziny.</p><p></p><p>Uwagi: moje mleko po dodaniu soku grejpfrutowego wyglądało na zwarzone, jednak jak zagotowałam budyń wszystko wyglądało już ok.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1131459, member: 23623"] Grejpfrutowy sernik na zimno Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie Robiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: 1/4 kostki masła (dałam ok. 1/2 kostki), 30 dag herbatników (dałam Szkolne), torebka (10 dag) gotowej polewy czekoladowej, *łyżeczka kakao Na taką wielkość tortownicy można by zrobić spokojnie połowę porcji. Masa serowa: 1/2 kg mielonego białego sera, 250 ml śmietany kremówki, 3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1 szklankę), 5 łyżeczek żelatyny, 1/4 szklanki soku z czerwonego grejpfruta (dałam trochę więcej) Masa budyniowa: 2 grejpfruty (nie użyłam), 250 ml mleka, 250 ml soku z czerwonego grejpfruta, op. budyniu waniliowego bez cukru, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru pudru, *kilka kropel czerwonego barwnika Opcjonalnie: *galaretka czerwona Spód: masło stopić, wymieszać ze stopioną polewą i pokruszonymi herbatnikami oraz z kakao. Masę nałożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Masa serowa: sok z grejpfruta podgrzać, rozpuścić w nim połowę cukru pudru i żelatynę. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru. Ser zmiksować z rozpuszczoną żelatyną (przestudzoną ale płynną), wymieszać ze śmietaną, wyłożyć na spód, chłodzić 1 godzinę. Masa budyniowa: grejpfruty obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki (pominęłam). Proszek budyniowy wymieszać z sokiem grejpfrutowym. Mleko zagotować z cukrem, wlać wymieszany z sokiem proszek budyniowy oraz barwnik*. Mieszając zagotować ponownie. Dodać masło, nieco przestudzić mieszając. Lekko stężały budyń wylać na masę serową. Na wierzchu ułożyć cząstki grejpfruta (pominęłam, ale za to całość zalałam tężejącą galaretką). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Uwagi: moje mleko po dodaniu soku grejpfrutowego wyglądało na zwarzone, jednak jak zagotowałam budyń wszystko wyglądało już ok. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Grejpfrutowy sernik na zimno
Top
Bottom