- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak
Przepis na podstawie ReadySteadyEat.
dla 2 osób:
po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1 ząbek czosnku
sól do smaku
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
ew. chili do smaku
2 chlebki typu pita lub inne pieczywo
Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.
Układamy plastry bakłażana na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.
W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.
Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
Podajemy z chlebkiem typu pita.


dla 2 osób:
po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1 ząbek czosnku
sól do smaku
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
ew. chili do smaku
2 chlebki typu pita lub inne pieczywo
Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.
Układamy plastry bakłażana na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.
W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.
Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
Podajemy z chlebkiem typu pita.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: