- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Grillowany kurczak kawowy z sosem kawowym
Duży kurczak
Marynata 1:
Po 1 łyżce zmielonej kawy, gruboziarnistej morskiej soli, paryki, czosnku i cebuli w proszku, kolendry, czarnego pieprzu.
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
Marynata 2:
125 ml mocnej zimnej kawy
75 ml piwa
1 łyżka kakao
1/2 łyżki soli
Sos kawowy:
1 plaster boczku drobno posiekany
1/2 cebuli drobno posiekanej w kostkę
150 ml mocnej kawy
150 ml ketchupu
50 ml worcestershire sosu
50 ml śmietany
2 łyżki cukru
1 1/2 łyżki musztardy
Wrazie potrzeby do smaku sól i pieprz
1.Kurczaka dzielimy na części. Staramy wykroić w nim wszystkie niepotrzebne kości (kręgosłup, "żeberka"
. Suchego kurczaka nacieramy marynatą 1 i odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
2.Wszystkie składniki do kawowego sosu kładziemy do garnka i przez 30 minut delikatnie gotujemy, na koniec wszystko miksujemy.
3.Kurczaka kładziemy na rust i grillujemy ok 1 godziny obracając go od czasu do czasu. Po 30 minutach smarujemy z obydwu stron obficie mięso marynatą nr 2.
4.Kiedy mięso jest miękkie smarujemy sosem kawowym i jeszcze przez 3 minuty z obydwuch stron grillujemy.
5.Gotowego kurczaka na talerzu polewamy sosem kawowym.
Ps. Przepis pochodzi z http://kochtopf.twoday.net/stories/gegrill...atte-bbq-sauce/

Duży kurczak
Marynata 1:
Po 1 łyżce zmielonej kawy, gruboziarnistej morskiej soli, paryki, czosnku i cebuli w proszku, kolendry, czarnego pieprzu.
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
Marynata 2:
125 ml mocnej zimnej kawy
75 ml piwa
1 łyżka kakao
1/2 łyżki soli
Sos kawowy:
1 plaster boczku drobno posiekany
1/2 cebuli drobno posiekanej w kostkę
150 ml mocnej kawy
150 ml ketchupu
50 ml worcestershire sosu
50 ml śmietany
2 łyżki cukru
1 1/2 łyżki musztardy
Wrazie potrzeby do smaku sól i pieprz
1.Kurczaka dzielimy na części. Staramy wykroić w nim wszystkie niepotrzebne kości (kręgosłup, "żeberka"
2.Wszystkie składniki do kawowego sosu kładziemy do garnka i przez 30 minut delikatnie gotujemy, na koniec wszystko miksujemy.
3.Kurczaka kładziemy na rust i grillujemy ok 1 godziny obracając go od czasu do czasu. Po 30 minutach smarujemy z obydwu stron obficie mięso marynatą nr 2.
4.Kiedy mięso jest miękkie smarujemy sosem kawowym i jeszcze przez 3 minuty z obydwuch stron grillujemy.
5.Gotowego kurczaka na talerzu polewamy sosem kawowym.
Ps. Przepis pochodzi z http://kochtopf.twoday.net/stories/gegrill...atte-bbq-sauce/
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: