- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Znaleziona u Dębskich w "Zupach świata" i lekko przerobiona po mojemu ( ale naprawde leciutko).
Składniki
1/2 szklanki suchego grochu, łuskanego
4 szklanki wywaru z warzyw
boczek wędzony ( opcjonalnie)
białe wino wytrawne ( ok. 1/2 szklanki)
migdały blanszowane, siekane
czerwona cebula ( w ksiazce biała, a widzialabym tu szalotkę)+ łyżka masła z oliwą do podsmażenia
sól, pieprz
Wykonanie
1.groch ( 1/2 szklanki)namoczyc na noc i ugotować. Można podczas gotowania dodać dla aromatu skórki wędzonego boczku.
2.wywar z warzyw ( u mnie z suszonych, namoczylam w osobnym garnku) połączyć z ugotowanym grochem i zmiksować na gładko ( ja zmiksowałąm i warzywa ugotowane)
3. cebulę drobno pokroić i zezłocić
4. dodać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem ( ew. szczypta cukru)
5. podawać z grzankami, cebulą i siekanymi migdałami
Składniki
1/2 szklanki suchego grochu, łuskanego
4 szklanki wywaru z warzyw
boczek wędzony ( opcjonalnie)
białe wino wytrawne ( ok. 1/2 szklanki)
migdały blanszowane, siekane
czerwona cebula ( w ksiazce biała, a widzialabym tu szalotkę)+ łyżka masła z oliwą do podsmażenia
sól, pieprz
Wykonanie
1.groch ( 1/2 szklanki)namoczyc na noc i ugotować. Można podczas gotowania dodać dla aromatu skórki wędzonego boczku.
2.wywar z warzyw ( u mnie z suszonych, namoczylam w osobnym garnku) połączyć z ugotowanym grochem i zmiksować na gładko ( ja zmiksowałąm i warzywa ugotowane)
3. cebulę drobno pokroić i zezłocić
4. dodać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem ( ew. szczypta cukru)
5. podawać z grzankami, cebulą i siekanymi migdałami