GROCHOWA POLSKA

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Doskonala, pozywna zupa na jednodaniowy obiad. Takze w wersji wege.

W polaczeniu z grzankami z bulek pelnoziarnistych z czosnkiem lub serem stanowi pelnowartosciowy posilek.

1,5 szkl grochu (polowki, zolte)
25 dkg wedzonego boczku / tofu
cebula
4-5 ziemniakow
3 marchewki
pietruszka
kawalek pora i selera
4-5 zabkow czosnku
1 lyzka kminku
2 lyzeczki majeranku

Kminek wlozyc do metalowej zaparzaczki do herbaty (taka mozna wciaz uzywac zgodnie z przeznaczeniem) dodac do grochu, zalac wrzatkiem i odstawic na 30 min (lub na noc). Odlac, dodac swieza wode, ugotowac do miekkosci, posolic i zmiksowac jesli groch sie calkiem nie rozpadl.

Boczek podsmazyc na lyzce oleju (w calosci z przecietej strony, zeby nie tracil smaku) dodac 1,5l wody zagotowac i wylowic.

Do wywaru wrzucic: ziemniaczki w kostke, marchew i pora w talarki, pietruszke, seler i zmiazdzone zabki czosnku, posolic. Gotowac ok. 20min.
Na koniec dodac groch i majeranek i jeszcze chwilke gotowac (3 min).

Cebule pokroic w talarki, boczek lub tofu w kostke. Przesmazyc razem na mocno brazowo. Dodac do zupy.

Smacznego.


Kminek jest dodany w celach "leczniczych" zeby nie psuc atmosfery tzw. wiatrami.
Doskonaly jest tez glon kombu. Nalezy dodac kawalek 3-4 cm.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy