- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Doskonala, pozywna zupa na jednodaniowy obiad. Takze w wersji wege.
W polaczeniu z grzankami z bulek pelnoziarnistych z czosnkiem lub serem stanowi pelnowartosciowy posilek.
1,5 szkl grochu (polowki, zolte)
25 dkg wedzonego boczku / tofu
cebula
4-5 ziemniakow
3 marchewki
pietruszka
kawalek pora i selera
4-5 zabkow czosnku
1 lyzka kminku
2 lyzeczki majeranku
Kminek wlozyc do metalowej zaparzaczki do herbaty (taka mozna wciaz uzywac zgodnie z przeznaczeniem) dodac do grochu, zalac wrzatkiem i odstawic na 30 min (lub na noc). Odlac, dodac swieza wode, ugotowac do miekkosci, posolic i zmiksowac jesli groch sie calkiem nie rozpadl.
Boczek podsmazyc na lyzce oleju (w calosci z przecietej strony, zeby nie tracil smaku) dodac 1,5l wody zagotowac i wylowic.
Do wywaru wrzucic: ziemniaczki w kostke, marchew i pora w talarki, pietruszke, seler i zmiazdzone zabki czosnku, posolic. Gotowac ok. 20min.
Na koniec dodac groch i majeranek i jeszcze chwilke gotowac (3 min).
Cebule pokroic w talarki, boczek lub tofu w kostke. Przesmazyc razem na mocno brazowo. Dodac do zupy.
Smacznego.
Kminek jest dodany w celach "leczniczych" zeby nie psuc atmosfery tzw. wiatrami.
Doskonaly jest tez glon kombu. Nalezy dodac kawalek 3-4 cm.
W polaczeniu z grzankami z bulek pelnoziarnistych z czosnkiem lub serem stanowi pelnowartosciowy posilek.
1,5 szkl grochu (polowki, zolte)
25 dkg wedzonego boczku / tofu
cebula
4-5 ziemniakow
3 marchewki
pietruszka
kawalek pora i selera
4-5 zabkow czosnku
1 lyzka kminku
2 lyzeczki majeranku
Kminek wlozyc do metalowej zaparzaczki do herbaty (taka mozna wciaz uzywac zgodnie z przeznaczeniem) dodac do grochu, zalac wrzatkiem i odstawic na 30 min (lub na noc). Odlac, dodac swieza wode, ugotowac do miekkosci, posolic i zmiksowac jesli groch sie calkiem nie rozpadl.
Boczek podsmazyc na lyzce oleju (w calosci z przecietej strony, zeby nie tracil smaku) dodac 1,5l wody zagotowac i wylowic.
Do wywaru wrzucic: ziemniaczki w kostke, marchew i pora w talarki, pietruszke, seler i zmiazdzone zabki czosnku, posolic. Gotowac ok. 20min.
Na koniec dodac groch i majeranek i jeszcze chwilke gotowac (3 min).
Cebule pokroic w talarki, boczek lub tofu w kostke. Przesmazyc razem na mocno brazowo. Dodac do zupy.
Smacznego.
Kminek jest dodany w celach "leczniczych" zeby nie psuc atmosfery tzw. wiatrami.
Doskonaly jest tez glon kombu. Nalezy dodac kawalek 3-4 cm.
Ostatnią edycję dokonał moderator: