Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
GROCHOWA POLSKA
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 462556" data-attributes="member: 59"><p>Doskonala, pozywna zupa na jednodaniowy obiad. Takze w wersji wege. </p><p></p><p>W polaczeniu z grzankami z bulek pelnoziarnistych z czosnkiem lub serem stanowi pelnowartosciowy posilek. </p><p></p><p>1,5 szkl grochu (polowki, zolte)</p><p>25 dkg wedzonego boczku / tofu </p><p>cebula </p><p>4-5 ziemniakow</p><p>3 marchewki</p><p>pietruszka</p><p>kawalek pora i selera </p><p>4-5 zabkow czosnku </p><p>1 lyzka kminku </p><p>2 lyzeczki majeranku</p><p></p><p>Kminek wlozyc do metalowej zaparzaczki do herbaty (taka mozna wciaz uzywac zgodnie z przeznaczeniem) dodac do grochu, zalac wrzatkiem i odstawic na 30 min (lub na noc). Odlac, dodac swieza wode, ugotowac do miekkosci, posolic i zmiksowac jesli groch sie calkiem nie rozpadl. </p><p></p><p>Boczek podsmazyc na lyzce oleju (w calosci z przecietej strony, zeby nie tracil smaku) dodac 1,5l wody zagotowac i wylowic. </p><p></p><p>Do wywaru wrzucic: ziemniaczki w kostke, marchew i pora w talarki, pietruszke, seler i zmiazdzone zabki czosnku, posolic. Gotowac ok. 20min. </p><p>Na koniec dodac groch i majeranek i jeszcze chwilke gotowac (3 min). </p><p></p><p>Cebule pokroic w talarki, boczek lub tofu w kostke. Przesmazyc razem na mocno brazowo. Dodac do zupy. </p><p></p><p>Smacznego.</p><p></p><p></p><p>Kminek jest dodany w celach &quot;leczniczych&quot; zeby nie psuc atmosfery tzw. wiatrami. </p><p>Doskonaly jest tez glon kombu. Nalezy dodac kawalek 3-4 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 462556, member: 59"] Doskonala, pozywna zupa na jednodaniowy obiad. Takze w wersji wege. W polaczeniu z grzankami z bulek pelnoziarnistych z czosnkiem lub serem stanowi pelnowartosciowy posilek. 1,5 szkl grochu (polowki, zolte) 25 dkg wedzonego boczku / tofu cebula 4-5 ziemniakow 3 marchewki pietruszka kawalek pora i selera 4-5 zabkow czosnku 1 lyzka kminku 2 lyzeczki majeranku Kminek wlozyc do metalowej zaparzaczki do herbaty (taka mozna wciaz uzywac zgodnie z przeznaczeniem) dodac do grochu, zalac wrzatkiem i odstawic na 30 min (lub na noc). Odlac, dodac swieza wode, ugotowac do miekkosci, posolic i zmiksowac jesli groch sie calkiem nie rozpadl. Boczek podsmazyc na lyzce oleju (w calosci z przecietej strony, zeby nie tracil smaku) dodac 1,5l wody zagotowac i wylowic. Do wywaru wrzucic: ziemniaczki w kostke, marchew i pora w talarki, pietruszke, seler i zmiazdzone zabki czosnku, posolic. Gotowac ok. 20min. Na koniec dodac groch i majeranek i jeszcze chwilke gotowac (3 min). Cebule pokroic w talarki, boczek lub tofu w kostke. Przesmazyc razem na mocno brazowo. Dodac do zupy. Smacznego. Kminek jest dodany w celach "leczniczych" zeby nie psuc atmosfery tzw. wiatrami. Doskonaly jest tez glon kombu. Nalezy dodac kawalek 3-4 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
GROCHOWA POLSKA
Top
Bottom