Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Grochówka rzeszowska*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1480710" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Grochówka rzeszowska</strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Zdrowa Kuchnia Polska&quot; Renaty Bieleckiej i Marii Gładysz, </p><p>a ja znalazłam go tutaj:</p><p><a href="http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/11/Grochowka-rzeszowska.html#.UojeHGCA3VJ" target="_blank">http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010...ml#.UojeHGCA3VJ</a></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p> * 40 dag łuskanego grochu</p><p> * 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)</p><p> * 25 dag kości wieprzowych i wołowych - dałam wędzone żeberka</p><p> * 25 dag włoszczyzny </p><p> * 10 dag cebuli</p><p> * 4 ząbki czosnku</p><p> * około 10 dag wędzonej kiełbasy</p><p> * 2 dag masła</p><p> * 2 dag mąki pszennej</p><p> * woda</p><p> * majeranek</p><p> * listek laurowy</p><p> * pieprz, sól</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Groch cały należy namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie na kilka godzin lub na noc. </p><p>Ja miałam połówki, namoczyłam na noc, a i tam musiałam gotować ponad godzinę.</p><p>Wsypać do garnka, zalać wodą tak, aby był przykryty (jeśli potrzeba w czasie gotowania dodać nieco więcej wody). Gotować do czasu, aż będzie miękki. Włoszczyznę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka zalać wodą (około 2 l). Wrzucić ziele, listek, 2 ząbki czosnku, kości i boczek w kawałku. Gotować na średnim ogniu, w między czasie lekko doprawić solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanego grochu wlewamy cały wywar (oprócz włoszczyzny, kości i boczku). Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano, dodajemy do zupy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy zasmażka się zarumieni, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Na sam koniec pozostałe 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Ten ostatni etap jest bardzo ważny, zupa nabiera czosnkowego smaku i aromatu.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Zrezygnowałam z zasmażki, a boczek i żeberka po ugotowaniu pozbawiłam kości, pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy.</p><p>Bardzo smaczna wyszła; sycąca i rozgrzewająca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1480710, member: 1024"] [B]Grochówka rzeszowska[/B] Przepis pochodzi z książki "Zdrowa Kuchnia Polska" Renaty Bieleckiej i Marii Gładysz, a ja znalazłam go tutaj: [URL="http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/11/Grochowka-rzeszowska.html#.UojeHGCA3VJ"]http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010...ml#.UojeHGCA3VJ[/URL] [B]Składniki:[/B] * 40 dag łuskanego grochu * 20 dag wędzonego boczku (w kawałku) * 25 dag kości wieprzowych i wołowych - dałam wędzone żeberka * 25 dag włoszczyzny * 10 dag cebuli * 4 ząbki czosnku * około 10 dag wędzonej kiełbasy * 2 dag masła * 2 dag mąki pszennej * woda * majeranek * listek laurowy * pieprz, sól [B]Wykonanie:[/B] Groch cały należy namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie na kilka godzin lub na noc. Ja miałam połówki, namoczyłam na noc, a i tam musiałam gotować ponad godzinę. Wsypać do garnka, zalać wodą tak, aby był przykryty (jeśli potrzeba w czasie gotowania dodać nieco więcej wody). Gotować do czasu, aż będzie miękki. Włoszczyznę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka zalać wodą (około 2 l). Wrzucić ziele, listek, 2 ząbki czosnku, kości i boczek w kawałku. Gotować na średnim ogniu, w między czasie lekko doprawić solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanego grochu wlewamy cały wywar (oprócz włoszczyzny, kości i boczku). Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano, dodajemy do zupy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy zasmażka się zarumieni, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Na sam koniec pozostałe 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Ten ostatni etap jest bardzo ważny, zupa nabiera czosnkowego smaku i aromatu. Moje uwagi: Zrezygnowałam z zasmażki, a boczek i żeberka po ugotowaniu pozbawiłam kości, pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Bardzo smaczna wyszła; sycąca i rozgrzewająca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Grochówka rzeszowska*
Bottom