- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Grochówka wojskowa
1.5 l wywaru z kości i warzyw,
25 dag grochu,
30 dag ziemniaków,
20 dkg kiełbasy,
10 dag boczku wędzonego,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku.
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
1.5 l wywaru z kości i warzyw,
25 dag grochu,
30 dag ziemniaków,
20 dkg kiełbasy,
10 dag boczku wędzonego,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku.
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.