Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Groszek z boczkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1215001" data-attributes="member: 13254"><p>Nieco zmieniony przepis Jamiego O. z książki &quot;Gotuj z Oliverem&quot;:</p><p></p><p>Składniki na jedną porcję: </p><p></p><p>3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku</p><p>5-7 plastrów wędzonego boczku (jakieś 70 g)</p><p>sok z ok. 1/3 cytryny</p><p>pieprz</p><p>ew. sól</p><p></p><p></p><p>Wykonanie: groszek ugotować w nieosolonej wodzie (raz posoliłam i wyszło znacznie gorsze), a w międzyczasie boczek usmażyć na chrupko. Patelnię z boczkiem zdjąć z gazu, wrzucić osączony (może być niezbyt dokładnie) groszek, wymieszać, dodać sok z cytryny i pieprz, ewentualnie posolić. </p><p></p><p></p><p>Uwagi: Jamie smaży boczek na oliwie, dla mnie to nadmiar szczęścia. Dodaje też na koniec masło, a boczkiem groszek posypuje zamiast mieszać razem. Mnie bardziej pasuje ta uproszczona wersja.</p><p></p><p>Dla mnie to jest samodzielne danie, ale może oczywiście służyć jako dodatek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1215001, member: 13254"] Nieco zmieniony przepis Jamiego O. z książki "Gotuj z Oliverem": Składniki na jedną porcję: 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku 5-7 plastrów wędzonego boczku (jakieś 70 g) sok z ok. 1/3 cytryny pieprz ew. sól Wykonanie: groszek ugotować w nieosolonej wodzie (raz posoliłam i wyszło znacznie gorsze), a w międzyczasie boczek usmażyć na chrupko. Patelnię z boczkiem zdjąć z gazu, wrzucić osączony (może być niezbyt dokładnie) groszek, wymieszać, dodać sok z cytryny i pieprz, ewentualnie posolić. Uwagi: Jamie smaży boczek na oliwie, dla mnie to nadmiar szczęścia. Dodaje też na koniec masło, a boczkiem groszek posypuje zamiast mieszać razem. Mnie bardziej pasuje ta uproszczona wersja. Dla mnie to jest samodzielne danie, ale może oczywiście służyć jako dodatek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Groszek z boczkiem*
Top
Bottom