- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Ciocia Ala jest chrzestna meza. Maz ja uwielbia i kocha bezkrytycznie. Ona ma u niego posluch (jedyna chyba
) i stawia go czasem do pionu.
Jakby tego bylo malo doskonale gotuje. Odwiedzajac Polske zjadlam miedzy innymi najlepsza pomidorowa swiata.
A gruszki sa niezastapione do domowych pasztetow, terrine, czy delikatnych pieczeni z drobiu na zimno (indyk z morelami mmmmmmmm....)
potrzeba
gruszki, duzo gruszek
1 szkl octu 10%
3 szkl wody
3-4 szkl cukru (wzielam 800g mam dobre, slodkie gruszki)
20 gozdzikow
Zagotowac wode z cukrem i gozdzikami. Dodac ocet i kiedy zacznie tylko zacznie wrzec klasc gruszki w cwiartkach i gotowac 12-15min.
Wylozyc lyzka cedzakowa do wyparzonych sloikow. Zalewe ponownie zagotowac, wrzaca zalewac gruszki, zakrecac i up side down bach sloiki do gory dnem pozostawic do ostygniecia.
Uwagi
1/ Z litra zalewy wychodzi duzo - musze dokupic gruszek, bo 16 dorodnych bylo za malo
2/ Sloiki pozyzej 1/2 litra sa bez sensu chyba, ze na wesele. Do sloikow 400ml weszlo mi 12 cwiartek.
3/ Sloik cieknacy mozna zmienic zakretke i zagotowac, albo wstawic do lodowki i zjesc po 3 dniach
4/ Gozdziki ladnie wygladaja na zdjeciach, ale sie ich do sloikow nie dodaje, bo gruszki sciemnieja
PS
PS sie wytnie. Zdjecie bedzie i bedzie tez przepis na rewelacyjne sliwki.


Jakby tego bylo malo doskonale gotuje. Odwiedzajac Polske zjadlam miedzy innymi najlepsza pomidorowa swiata.
A gruszki sa niezastapione do domowych pasztetow, terrine, czy delikatnych pieczeni z drobiu na zimno (indyk z morelami mmmmmmmm....)
potrzeba
gruszki, duzo gruszek
1 szkl octu 10%
3 szkl wody
3-4 szkl cukru (wzielam 800g mam dobre, slodkie gruszki)
20 gozdzikow
Zagotowac wode z cukrem i gozdzikami. Dodac ocet i kiedy zacznie tylko zacznie wrzec klasc gruszki w cwiartkach i gotowac 12-15min.
Wylozyc lyzka cedzakowa do wyparzonych sloikow. Zalewe ponownie zagotowac, wrzaca zalewac gruszki, zakrecac i up side down bach sloiki do gory dnem pozostawic do ostygniecia.
Uwagi
1/ Z litra zalewy wychodzi duzo - musze dokupic gruszek, bo 16 dorodnych bylo za malo
2/ Sloiki pozyzej 1/2 litra sa bez sensu chyba, ze na wesele. Do sloikow 400ml weszlo mi 12 cwiartek.
3/ Sloik cieknacy mozna zmienic zakretke i zagotowac, albo wstawic do lodowki i zjesc po 3 dniach
4/ Gozdziki ladnie wygladaja na zdjeciach, ale sie ich do sloikow nie dodaje, bo gruszki sciemnieja
PS
PS sie wytnie. Zdjecie bedzie i bedzie tez przepis na rewelacyjne sliwki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: